Kikkererwten-fetapakjes

    Kikkererwten-fetapakjes

    4keer bewaard
    50min


    Maak dit als eerste!

    Knapperige, goudgele pakjes gevuld met kikkererwten, aardappelen, kaas en warme oosterse kruiden vormen een smakelijk hoofdgerecht. Combineer de pakjes met een tomaten- of gemengde salade, dan hebt u een volledige maaltijd. U kunt het gerecht ook koud serveren als onderdeel van een voorverpakte lunch of zomerse picknick.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 200 g aardappelen, geschild en in blokjes van 1 cm gesneden
    • 5 el olijfolie, extra vergine
    • 6 sjalotjes, fijngesneden
    • 1½ tl gemalen koriander
    • 1½ tl gemalen komijn
    • 2 blikken kikkererwten, à circa 400 g, uitgelekt en afgespoeld
    • 45 g feta, verkruimeld
    • 45 g sultanarozijnen
    • 1 kleine, verse rode chilipeper, zonder zaden en fijngesneden
    • 3 el fijngesneden verse bieslook
    • peper en zout
    • 16 blaadjes filodeeg, à circa 30 × 18 cm, 275 g in totaal
    • 1 tl sesamzaad

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 25min  ›  Bereiding: 25min  ›  Klaar in:50min 

    1. Verwarm de oven voor op 190 °C. Doe de aardappelen in een pan met kokend water en laat ze 5 minuten sudderen. Laat ze goed uitlekken en zet vervolgens opzij.
    2. Verhit 1 eetlepel van de olie in een pan, voeg de sjalotjes toe en laat 2-3 minuten zachtjes bakken, of tot ze gaar zijn. Doe de gemalen koriander en de komijn erbij en laat dan nog 30 seconden bakken.
    3. Haal de pan van het vuur en voeg de kikkererwten, de aardappelen, de feta, de sultanarozijnen, de chilipeper en het bieslook toe. Breng op smaak met peper en zout en roer goed door.
    4. Leg een blaadje filodeeg op een werkblad en smeer het met een beetje van de overgebleven olie in. Leg er een tweede blaadje op en smeer ook dat in met olie. Leg een achtste deel van de vulling aan een van de korte zijden op circa 2,5 cm van de rand. Plooi vervolgens de zijkanten over de vulling en rol het blaadje dan netjes om de vulling. Herhaal dat met de rest van het filodeeg en de vulling, zodat u 8 pakjes hebt.
    5. Leg de plakjes op een bakplaat, smeer ze lichtjes in met de rest van de olie en bestrooi ze met het sesamzaad. Laat 20-25 minuten bakken of tot ze knapperig en goudbruin zijn. Serveer warm of koud.

    Variaties en tips

    • Voor kikkererwtenpakjes met kerrie voegt u in stap 2 met de kruiden 2 theelepels milde kerriepasta toe. Als u een pikantere vulling wilt, laat u de zaden in de chilipeper zitten. * • Voor limabonenpakjes gebruikt u 2 blikken limabonen, à circa 400 g, uitgelekt en afgespoeld, en mengt u die met de aardappelen, 4 fijngesneden lente-uitjes, 45 g verkruimelde cheshire-kaas (of een andere verkruimelde milde kaas) en 4 eetlepels appelchutney. Breng op smaak met peper en zout, verpak in het filodeeg en bak pakjes zoals in het hoofdrecept.

    Pluspunten

    • Filodeeg bevat geen vetten, u voegt alleen vetten toe door het in te smeren. Door olijfolie in plaats van gesmolten boter te gebruiken, beperkt u de hoeveelheid verzadigde vetten. * • Net als andere peulvruchten zijn kikkererwten een belangrijke bron van eiwitten voor mensen die een vegetarisch dieet volgen. Door kikkererwten te combineren met zuivelproducten zoals kaas, krijgt u een evenwichtige maaltijd. * • Feta wordt traditioneel gemaakt van schapenmelk en is vochtig en kruimelig. Het bevat veel verzadigde vetten en zout, maar smaakt ook heel sterk, zodat u niet veel nodig hebt in een recept.

    Bevat per portie

    ✓✓ E * ✓ B1, B6, C, foliumzuur, niacine, calcium, ijzer, kalium, koper, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren