Kikkererwtensoep met orzo en asperges

    Kikkererwtensoep met orzo en asperges

    2keer bewaard
    55min


    Maak dit als eerste!

    Deze voedzame soep is eenvoudig te bereiden, heel smakelijk en bevat vrijwel geen vet. Serveer de soep met knapperig brood als voorgerecht. Als hoofdmaaltijd kunt u deze soep serveren met een sterk smakende kaas.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 1 blik kikkererwten, circa 400 g, uitgelekt
    • 1 ui, grofgesneden
    • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
    • 1 l groente- of kippenbouillon
    • 150 g asperges, schoongemaakt en in stukken gesneden
    • 175 g orzo (rijstvormige pasta) of andere pasta voor in de soep
    • peper en zout
    • Om te garneren
    • fijne reepjes schil van 1 citroen
    • 2 el fijngehakte, verse peterselie
    • 1 citroen, in partjes verdeeld, om te serveren

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 40min  ›  Klaar in:55min 

    1. Doe de kikkererwten, de ui, de knoflook en de bouillon in een pan en breng het geheel aan de kook. Temper vervolgens het vuur en laat 20 minuten zachtjes koken, of tot de ui zacht is en de kikkererwten uit elkaar vallen. Als het mengsel te dik wordt, voegt u een beetje bouillon of water toe.
    2. Pureer ongeveer een derde van de soep met een mixer of in een keukenmachine tot een smeuïg mengsel. Giet de gepureerde soep weer in de pan en breng het geheel aan de kook. Voeg hierna de asperges toe, dek de pan goed af en laat het geheel 5-6 minuten zachtjes koken, of tot de asperges net gaar zijn geworden.
    3. Kook ondertussen de orzo of de andere pasta 10-12 minuten in kokend water tot ze al dente zijn, of volg de instructies op de verpakking. Laat ze uitlekken en voeg ze toe aan de soep. Breng op smaak.
    4. Meng de citroenschil en de peterselie door elkaar voor de garnering. Schep op elke kom soep een lepel van die garnering en serveer de soep onmiddellijk met de citroenpartjes, die iedereen naar wens in zijn soep kan uitknijpen om het gerecht op smaak te brengen.

    Variaties en tips

    • Vervang de asperges door kleine broccoliroosjes. Broccoli is een uitstekende bron van vitamine C en de hoeveelheid die in deze soep wordt gebruikt, levert circa een vierde van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. * • Er bestaan verschillende kleine pastavormen voor in de soep (in Italië pastina genaamd). Orzo heeft de vorm van rijst, andere vormen zijn stelline (sterren), ditalini (buisjes), conchigliette (schelpjes) en farfallini (strikjes). U kunt ook grotere vormen (zoals penne of rigatoni) gebruiken. * • Voor een pittige soep gebruikt u cayennepeper in plaats van zwarte peper, of voegt u enkele druppels tabasco toe.

    Pluspunten

    • Kikkererwten zijn net als andere peulvruchten een goede bron van voedingsvezels en helpen hoge cholesterolgehaltes in het bloed te verlagen. * • Asperges zijn een goede bron van verschillende B-vitaminen, vooral van foliumzuur. Foliumzuur is belangrijk in het begin van de zwangerschap, om afwijkingen, zoals een open ruggetje, te voorkomen. Recent onderzoek toont aan dat foliumzuur ook een rol speelt in de preventie van Alzheimer.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ B1, E, niacine * ✓✓ B6, foliumzuur * ✓ ijzer, koper

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren