Kip-avocadosalade met warme balsamicodressing

    Kip-avocadosalade met warme balsamicodressing

    30keer bewaard
    25min


    1 persoon heeft dit gemaakt

    Dit is een maaltijdsalade bij uitstek: een combinatie van geroerbakte kip- en kalkoenreepjes in een pittige dressing met avocado en zoete kerstomaatjes. Kalkoenreepjes, die gekruid en ongekruid verkrijgbaar zijn, zijn een uitstekend alternatief voor bacon, omdat ze een vergelijkbaar aroma toevoegen.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 3 el olijfolie, extra vergine
    • 2 teentjes knoflook, zeer fijn gesneden
    • 300 g kipfilet, in reepjes gesneden
    • 2 el honing
    • 1 el balsamicoazijn
    • 1 el grove mosterd
    • 150 g kalkoenreepjes, in stukjes gesneden
    • peper en zout
    • Tomaten-avocadosalade
    • 2 kropjes groene bindsla of 1 kropsla, in bladeren verdeeld
    • 50 g waterkerstakjes
    • 2 rijpe avocado's
    • sap van ½ citroen
    • 250 g kerstomaten, gehalveerd
    • 1 kleine rode ui, in ringen gesneden

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 10min  ›  Bereiding: 15min  ›  Klaar in:25min 

    1. Maak eerst de salade. Doe sla en waterkers in een grote slakom. Schil de avocado's en snijd ze in dikke plakken. Sprenkel er citroensap over om verkleuren te voorkomen. Verdeel avocado, tomaat en rode ui over de sla en waterkers. Zet de kom met de salade apart.
    2. Verhit de olie in een grote koekenpan, voeg knoflook toe en laat deze onder voortdurend omscheppen in circa 30 seconden zacht worden. Doe de kipreepjes bij de knoflook in de pan en roerbak ze 2-3 minuten, of totdat ze wat kleur beginnen te krijgen.
    3. Voeg honing, azijn en mosterd toe en roer goed. Voeg de stukjes kalkoen toe en roerbak het geheel nog circa 1 minuut tot de kalkoenreepjes gaar zijn, maar nog wel sappig (als ze te gaar zijn, worden ze droog). Voeg peper en zout toe.
    4. Schep het kip-kalkoenmengsel over de salade. Schud alles voorzichtig om en serveer meteen met knapperig brood.

    Variaties en tips

    • Vervang voor een kalkoen-artisjoksalade met citroendressing de kip door 2 kleine kalkoenenbiefstukken, totaal circa 300 g, en neem ontbijtspek in plaats van kalkoenreepjes. Roerbak de kalkoen met ontbijtspek en knoflook in 5-6 minuten goudbruin, voeg dan de geraspte schil en het sap van 1 citroen toe samen met de honing en balsamicoazijn (zonder de mosterd). Serveer de kalkoen niet op een tomaten-avocadosalade maar op een artisjoksalade, gemaakt van 100 g jonge spinazieblaadjes, 50 g rucola en een blik goed uitgelekte artisjokharten van circa 300 g. * • Voor een mildere smaak kunt u de rode ui vervangen door 2 sjalotjes.

    Pluspunten

    • Kalkoenreepjes, die in gekruide en ongekruide vorm verkrijgbaar zijn in de grote supermarkten, bevatten maar een fractie van het vet van bacon en ook veel minder calorieën. * • Avocado is een uitstekende bron van enkelvoudig onverzadigd vet en van vitamine B6 – 1 avocado levert de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van deze vitamine.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ B6 * ✓✓ C, E, niacine, kalium * ✓ A, B1, B2, B12, foliumzuur, ijzer, koper, selenium, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (1)

    van
    0

    Erg lekker, heb alleen kalkoen gebruikt. - 16 sep 2016

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren