Kipfajita's met tomatensalsa

    Kipfajita's met tomatensalsa

    Voeg toe aan favorieten!
    1uur


    Maak dit als eerste!

    Hoewel fajita in het noorden van Mexico verwijst naar een bepaald lapje vlees, betekent het woord in de rest van de wereld een combinatie van gebakken kipreepjes met paprika en ui, gewikkeld in een bloemtortilla. Het gerecht bevat weinig vet, maar bijzonder veel verse ingrediënten.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 400 g kipfilet, in reepjes gesneden
    • 2 teentjes knoflook, gesnipperd
    • 1 tl gemalen komijn (djinten)
    • 1 tl milde chilipoeder
    • 1 tl paprikapoeder
    • ¼ tl gedroogde oregano
    • geraspte schil en sap van ½ sinaasappel
    • sap van ½ citroen
    • 2 el zonnebloemolie
    • 30 g verse korianderblaadjes, fijngehakt
    • 2 groene paprika's, zonder de zaden en in lengtereepjes gesneden
    • 2 uien, in dunne ringen gesneden
    • 8 bloemtortilla's
    • 125 ml zure room
    • peper en zout
    • takjes verse koriander om te garneren
    • Tomatensalsa
    • 4 lente-uitjes, in dunne ringetjes gesneden
    • 125 g rijpe tomaten, in blokjes gesneden
    • 1 groene Spaanse peper, zonder de zaden en fijngehakt, of een hoeveelheid naar smaak
    • 2 el gezeefde tomaten
    • 2 teentjes knoflook, gesnipperd
    • ½ tl gemalen komijn (djinten)
    • citroensap naar smaak

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 30min  ›  Bereiding: 30min  ›  Klaar in:1uur 

    1. Meng in een kom de kipreepjes met knoflook, komijn, chilipoeder, paprikapoeder, oregano, sinaasappelrasp en -sap, citroensap, 1 el van de olie en 3 el van de koriander. Roer goed zodat de kipreepjes goed bedekt zijn en laat dit 15 minuten intrekken.
    2. Meng ondertussen alle ingrediënten voor de salsa. Voeg de resterende fijngehakte koriander toe. Breng op smaak met ¼-½ tl citroensap en wat peper en zout. Houd dit apart.
    3. Verwarm de oven voor op 180 °C en verwarm de grill voor op de hoogste stand. Verwarm een koekenpan met dikke bodem tot de bodem erg heet is. Bestrijk de pan met de resterende 1 el olie. Bak hierin de paprika en de ui in circa 6-8 minuten zacht en iets bruin (doe dit eventueel in twee keer). Neem de paprika en ui uit de pan en houd apart.
    4. Leg de tortilla's op elkaar, verpak het stapeltje in folie en verwarm het 10 minuten in de oven. Verdeel de kip ondertussen in één laag over het grillrooster. Gril de reepjes in circa 5 minuten gaar boven in het apparaat en draai ze daarbij een paar keer om.
    5. Verdeel kip, ui en paprika over de warme tortilla's en rol ze op. Garneer met takjes koriander en geef er de salsa en de zure room bij. U kunt de ingrediënten ook apart serveren – waarbij de tortilla's in een doek zijn verpakt om ze warm te houden – zodat ieder zijn eigen fajita kan samenstellen.

    Variaties en tips

    • De kip kan ook in een wok of koekenpan met antiaanbaklaag worden gebakken. U kunt deze fajita's ook barbecuen; rijg de kipreepjes dan aan metalen spiesen. * • Gebruik voor quesadilla's maar 175 g kip. Gebruik 4 bloemtortilla's (1 per persoon) in plaats van 8. Bestrooi één helft van de tortilla's telkens met 30 g geraspte kaas en schep hier zo'n twee lepels gare kipreepjes, warme paprika en ui op. Klap de tortilla's dicht en druk de randen aan. Bak ze in een warme koekenpan tot de tortilla's aan beide kanten licht goudbruin zijn en de kaas gesmolten is. Schep bij elke quesadilla wat salsa (de zure room vervalt in dat geval).

    Pluspunten

    • Ui en knoflook zijn niet alleen waardevol in de keuken. Door de eeuwen heen zijn ze vaak als geneesmiddel gebruikt. Recent onderzoek wijst uit dat ze het cholesterolgehalte kunnen verlagen en daardoor de kans op hartkwalen verkleinen. Ze voorkomen ook bloedstolsels en obstipatie. Het is dus verstandig om heel regelmatig ui en knoflook te eten. * • De vitamine C in de salsa helpt het lichaam om het ijzer uit de kip op te nemen.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ B6, C * ✓✓ E, niacine, ijzer, koper * ✓ A, B1, B2, foliumzuur, calcium, kalium, selenium, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren