Kipnuggets met mosterddip

    Kipnuggets met mosterddip

    5keer bewaard
    1uur35min


    1 persoon heeft dit gemaakt

    De kipnugget is geliefd bij jong en oud. Dit is een eenvoudige, gezonde versie van de populaire, gefrituurde versie. Samen met ovenpatat en verse groenten is het een heerlijk gerecht voor het hele gezin. Koud geserveerd zijn de nuggets ideaal voor een picknick of als meeneemgerecht.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 150 ml zure room
    • 7 el grove mosterd
    • 1 el fijngeknipt vers bieslook
    • 550 g kipfilet
    • 2 el bloem
    • 200 g verse volkorenbroodkruimels
    • 1 teentje knoflook, uitgeperst (desgewenst)
    • 1 el paprikapoeder
    • 2 eieren
    • peper
    • partjes citroen of limoen om te serveren

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 40min  ›  Bereiding: 55min  ›  Klaar in:1uur35min 

    1. Meng voor de mosterddip zure room, 1 el van de mosterd, bieslook en peper naar smaak. Schep dit in een kommetje en zet het tot gebruik afgedekt in de koelkast.
    2. Snijd vervolgens de kipfilets in de lengte in reepjes. Doe de bloem in een grote plastic zak, doe de kip hierin en schud de zak tot alle reepjes bedekt zijn met wat bloem.
    3. Doe broodkruim, knoflook, als u die gebruikt, de resterende 6 el mosterd en paprikapoeder in een kom en roer alles goed. Schep het mengsel op een groot bord. Breek de eieren in een diep bord en klop ze los met een vork.
    4. Neem de kipreepjes een voor een uit de zak, verwijder overtollige bloem, wentel ze eerst door het ei en vervolgens door het broodkruim; verdeel het broodkruim egaal over de kip. Leg de reepjes op een grote bakplaat met antiaanbaklaag en zet ze 30 minuten weg op een koele plaats.
    5. Verwarm de oven voor op 200 °C, en bak vervolgens de kipnuggets in 30-40 minuten goudbruin en krokant. Serveer ze warm of koud, met de mosterddip en partjes citroen of limoen.

    Variaties en tips

    • Vervang voor currynuggets de mosterd in zowel dip als broodkruimmengsel door groene currypasta. * • Laat voor pittigere nuggets de mosterd vervallen en voeg ½ tl kardemompoeder, ½ tl kaneel, 1 tl gemalen komijn en 2 tl gemalen koriander toe aan het broodkruim. * • Boen voor zelfgemaakte ovenpatat 700 g vastkokende aardappelen schoon en snijd er patat van. Meng de patat in een plastic zak met 1 el zonnebloemolie en kruiden naar smaak, zodat ze licht bedekt zijn. Verwarm een bakplaat in een op 200 °C voorverwarmde oven. Verdeel de patat in één laag over de bakplaat en bak ze 20 minuten. Draai ze om en bak ze nog eens circa 40 minuten totdat ze krokant en goudbruin zijn; draai ze hierbij af en toe om.

    Pluspunten

    • Zure room bevat weinig vet en zorgt toch voor een volle, romige smaak – 1 afgestreken el zure room bevat 2,9 g vet en 30 kcal, terwijl eenzelfde hoeveelheid slagroom 5,3 g vet en 51 kcal bevat. * • Broodkruim van volkorenbrood levert aanzienlijk meer voedingsvezels dan kruimels van witbrood (5,8 g voedingsvezels per 100 g tegenover 1,5 g).

    Bevat per portie

    ✓✓✓ B6, niacine * ✓✓ A, B12, ijzer, koper, selenium, zink * ✓ B1, B2, foliumzuur, calcium, kalium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (1)

    van
    0

    Volgens de kinderen beter dan KFC :-) - 26 dec 2014

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren