Konijnensoep met haverkoekjes

    Konijnensoep met haverkoekjes

    Voeg toe aan favorieten!
    1uur55min


    Maak dit als eerste!

    Deze vullende eenpansmaaltijd lijkt op een typisch Schotse bouillon, maar wordt gemaakt met mager konijnenvlees in plaats van met lamsvlees. De soep dankt haar sterke smaak aan de aromatische dragon en een mix van soepgroenten. Serveer met haverkoekjes in Schotse stijl; die maken met hun contrast in structuur de maaltijd helemaal af.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 2 el olijfolie, extra vergine
    • 1 ui, grofgesneden
    • 2 stengels bleekselderij, fijngesneden
    • 1 grote prei, in schijfjes gesneden
    • 2 worteltjes, in dikke schijven gesneden
    • 400 g mager konijnenvlees zonder botten, in blokjes gesneden
    • 1,2 l kippenbouillon, bij voorkeur zelfgemaakte
    • 2 tl rode-wijnazijn
    • 1 el rode-aalbessenjam
    • 1 el fijngehakte verse dragon of 1 tl gedroogde dragon
    • 125 g gemengde langekorrel- en wilde rijst
    • 125 g verse sperziebonen, in korte stukken gesneden, of sperziebonen uit de diepvries
    • peper en zout
    • Haverkoekjes met dragon
    • 225 g havermout
    • 1 el fijngehakte verse dragon of 1 tl gedroogde dragon
    • ¼ tl zout
    • ¼ tl bakpoeder
    • 30 g boter, gesmolten

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 40min  ›  Bereiding: 1uur15min  ›  Klaar in:1uur55min 

    1. Verhit de olie in een braadpan met een zware bodem. Voeg de ui, bleekselderij, prei en worteltjes toe en bak ze 5 minuten zachtjes, of tot de ui en de prei zacht worden. Voeg het konijnenvlees toe en laat nog 2-3 minuten bakken, terwijl u af en toe roert.
    2. Giet de bouillon en de azijn erbij, voeg dan de rode-aalbessenjam en de dragon toe en breng op smaak met peper en zout. Breng aan de kook. Temper het vuur, dek de pan af en laat 30 minuten sudderen.
    3. Maak ondertussen de haverkoekjes. Verwarm de oven voor op 160 °C. Doe de havermout in een kom en voeg de dragon, het zout en de bakpoeder toe. Voeg 4 eetlepels kokend water toe aan de gesmolten boter, roer dit door de haver mout tot een stevig deeg ontstaat.
    4. Bestuif een bakplaat met bloem. Rol het deeg voorzichtig tot een bal en leg die op de bakplaat. Druk of rol de bal uit tot een cirkel met een diameter van circa 23 cm. Het deeg is in dit stadium heel kruimelig, druk daarom de barsten zo goed mogelijk dicht met uw vingertoppen. (De haverkoekjes worden tijdens het bakken steviger.) Druk de randen van het deeg plat en snijd de cirkel met een scherp mes in 8 partjes. Laat 30 minuten bakken of tot de haverkoekjes lichtbruin zijn. Leg de gebakken koekjes voorzichtig op een rooster om af te koelen.
    5. Voeg de rijst toe aan de soep en laat afgedekt sudderen gedurende 15 minuten of tot de rijst helemaal gaar is. Voeg dan de sperziebonen toe en breng de soep weer aan de kook. Laat ten slotte nog circa 5 minuten koken of tot de bonen zacht zijn.
    6. Proef de soep en breng, als dat nodig is, op smaak. Schep de soep daarna in voorverwarmde kommen en serveer direct, samen met de nog warme haverkoekjes.

    Pluspunten

    • Konijnenvlees is een vleessoort die heel weinig vetten bevat en veel smaak heeft. * • Haver en havermout zijn goede bronnen van oplosbare voedingsvezels. Ze verlagen een hoog cholesterolgehalte in het bloed en vertragen de opname van suiker, zodat de bloedsuikerspiegel stabiel blijft.

    Variaties en tips

    • Voor een hartige konijnenstoofschotel vervangt u de blokjes konijnenvlees door 4 stukken konijnengebraad. Bereid het gerecht in een vuurvaste schotel en bruin het vlees met de groenten in stap 1. Laat de azijn weg en vervang de helft van de bouillon door rode wijn. Laat de rijst weg. Dek de schotel af en laat 1½ uur zachtjes koken op het vuur of in een oven van 160 °C, of tot het vlees gaar is. Voeg de sperziebonen de laatste 10 minuten toe. Serveer met gebakken aardappelen of een mix van langekorrel- en wilde rijst. * • Voor een vegetarische variant laat u het vlees weg en gebruikt u groentebouillon. Gebruik 2 preien en voeg 1 uitgeperst teentje knoflook samen met de groenten in stap 1 toe. Voeg in stap 5 225 g tuinbonen toe met de rijst en 225 g gescheurde savooienkool met de sperziebonen.

    Bevat per portie

    ✓✓ A, B1, B12, foliumzuur, niacine, ijzer, koper, zink * ✓ B2

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren