Kreeftenroomsoep

    Kreeftenroomsoep

    3keer bewaard
    1uur25min


    1 persoon heeft dit gemaakt

    Met dit recept haalt u het beste uit kreeft, zelfs uit de schaal. Het is dan ook een heel goede manier om te genieten van dit luxe-ingrediënt. De soep heeft een heerlijk volle smaak, ook al gebruikt u slechts een beetje room. Hij dankt zijn romige structuur aan de rijst. Serveer hem als speciaal voorgerecht met warm ciabatta- of ander brood.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 1 kleine gekookte kreeft, circa 400 g
    • 30 g boter
    • 1 grote ui, fijngesneden
    • 1 stengel prei, fijngesneden
    • 1 worteltje, fijngesneden
    • 1 stengel bleekselderij, fijngesneden
    • 90 ml droge witte wijn of droge vermout
    • 1 laurierblaadje
    • 50 g langkorrelrijst
    • 250 g pruimtomaten, zonder vel, zonder pitjes en fijngesneden
    • 1 eetlepel citroensap, of naar wens
    • 2 eetlepels halfroom
    • peper en zout
    • enkele druppels tabasco naar wens
    • 1½ el fijngesneden vers bieslook om te garneren

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 45min  ›  Bereiding: 40min  ›  Klaar in:1uur25min 

    1. Trek de poten van de kreeft en leg ze opzij. Snijd het lijf met een scherp mes overlangs door, vanaf het einde van de staart tot en met de kop. Haal de romige, groengrijze lever en, als het om een vrouwelijke kreeft gaat, de roodoranje koraal of kuit eruit. Bewaar ze samen afgedekt en gekoeld. Haal het vlees uit de poten en de schaal. Verwijder de oneetbare delen. Snijd het vlees in hapklare stukken en leg ze opzij. Snijd ten slotte de schaal in grote stukken.
    2. Laat 15 g van de boter smelten in een grote steelpan op een middelhoog vuur. Voeg de stukken schaal toe en sauteer ze tot ze bruin zijn en aan de pan plakken. Voeg circa een derde van de ui, de prei, het worteltje en de bleekselderij toe en bak ze 1 minuut al roerend. Voeg de wijn of de vermout toe en laat 1 minuut sudderen. Voeg dan 1 liter water en het laurierblaadje toe en laat 1 minuut koken. Temper vervolgens het vuur en laat 30 minuten zachtjes sudderen. Zeef de kreeftenbouillon door een fijne zeef en verwijder de schaal, de groenten en eventueel vet.
    3. Laat de rest van de boter op een middelhoog vuur in een grote steelpan smelten. Voeg de rest van de ui, de prei, het worteltje en de bleekselderij toe. Dek af en laat al roerend koken gedurende circa 5 minuten of tot de groenten zacht zijn en net kleur beginnen te krijgen. Voeg de rijst toe. Doe de pruimtomaten en de kreeftenbouillon erbij en breng het net aan de kook. Temper het vuur, dek de pan opnieuw af en laat circa 25 minuten sudderen, of tot de rijst en de groenten heel gaar zijn.
    4. Voeg de lever en eventueel de koraal toe aan de soep. Druk ze door een zeef als u denkt dat er stukjes schaal tussen zitten. Pureer vervolgens de soep met een handmixer of in een keukenmachine tot deze heel smeuïg is.
    5. Doe de soep indien nodig weer in de steelpan en zet hem op een middelhoog vuur. Voeg het citroensap toe en laat 2-3 minuten zachtjes sudderen of tot de soep goed warm is. Voeg de room toe en breng op smaak met peper en zout naar wens en enkele druppels tabasco. Schep de soep in voorverwarmde kommen, voeg het bewaarde kreeftenvlees toe en garneer de soep met bieslook.

    Variaties en tips

    • Voor een hartige maaltijdsoep voor 6 personen voegt u in stap 5 2 courgettes, fijngesneden, 225 g diepvriesmaïs, 1 grote aardappel, geschild en fijngesneden, en 3 pruimtomaten, zonder vel en pitjes en in blokjes, toe met het citroensap. Laat 15-20 minuten afgedekt sudderen of tot de groenten zacht zijn. * • Als u geen kreeftenschaal kunt kopen om de bouillon te maken, gebruik dan 1 liter visbouillon, bij voorkeur zelfgemaakte. Om de soep meer smaak en kleur te geven, legt u een plukje saffraandraden 10 minuten in 4 eetlepels heet water. Voeg ze met de visbouillon en de tomaten in stap 3 toe.

    Pluspunt

    • Een hele gekookte kreeft bevat weinig verzadigde vetzuren. Door toevoeging van veel vetrijke voedingsmiddelen, zoals boter, room en mayonaise, zijn klassieke kreeftengerechten vaak vetrijk.

    Bevat per portie

    ✓✓ B1, B6, niacine * ✓✓ A, C, koper, selenium * ✓ B12, E, foliumzuur, ijzer, kalium, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren