Kruidige polenta met gorgonzola

    Kruidige polenta met gorgonzola

    Voeg toe aan favorieten!
    1uur35min


    2 personen hebben dit gemaakt

    Gegrilde plakjes polenta, belegd met een romig, smeltend mengsel van gorgonzola en ricotta, smaken heerlijk en zijn ideaal als voorgerecht. Serveer de plakjes heet en garneer ze met gemengde blaadjes sla.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 750 ml groentebouillon
    • 175 g instantpolenta
    • 2 el fijngehakte verse peterselie
    • 1 el fijngehakte verse oregano of marjolein
    • peper en zout
    • 125 g gorgonzola
    • 125 g ricotta
    • 1 el olijfolie, extra vergine
    • gemengde blaadjes sla om te garneren

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 1uur20min  ›  Bereiding: 15min  ›  Klaar in:1uur35min 

    1. Breng de bouillon in een steelpan aan de kook. Voeg de polenta al roerend toe en laat circa 5 minuten koken, of volg de instructies op de verpakking, tot het mengsel dik is geworden en gemakkelijk loskomt van de zijkant van de pan.
    2. Voeg de peterselie en de oregano of marjolein toe en breng op smaak met peper en zout naar wens. Giet de polenta op een ingevette bakplaat en spreid het uit tot een rechthoek van circa 20 × 18 cm en 1 cm dik. Laat op een koele plek afkoelen en opstijven gedurende circa 1 uur.
    3. Verwarm de grill voor. Plet in een kom de gorgonzola met de ricotta en zet het mengsel opzij. Smeer de bovenkant van de polentakoek lichtjes in met de olie en snijd hem in 12 rechthoekjes van circa 5 × 6 cm. Leg de koekjes op het rooster onder de grill, met de ingeoliede kant naar boven, en laat 8-10 minuten grillen, of tot de bovenkant lichtbruin is.
    4. Draai de polentakoekjes om en schep er het gorgonzolamengsel op. Laat nog 2-3 minuten grillen of tot de kaas is gesmolten en bruin wordt. Serveer meteen, gegarneerd met gemengde blaadjes sla.

    Variaties en tips

    • Vervang de marjolein of de oregano door andere kruiden, bijvoorbeeld rozemarijn, basilicum of salie. * • Voor gegrilde polenta met prei en kruiden, maakt u het polentamengsel zonder de kruiden. Laat 45 g boter smelten in een pan. Voeg 2 fijngesneden stengels prei en 2 uitgeperste teentjes knoflook toe en laat op een middelhoog vuur circa 10 minuten bakken, of tot alles zacht is. Roer af en toe. Voeg 3 eetlepels droge sherry toe en laat kort sudderen. Voeg 2-3 eetlepels fijngehakte verse gemengde kruiden toe en breng op smaak. Laat de polenta 5-10 minuten aan elke kant grillen, schep er het preimengsel op en serveer.

    Pluspunten

    • Net als tarwe en andere graansoorten bevat maïs, waarvan polenta wordt gemaakt, veel zetmeelrijke koolhydraten en weinig vetten. * • Gorgonzola is een halfharde, blauwgeaderde kaas met een volle smaak, terwijl ricotta milder is en minder vet bevat. Door de twee kazen te mengen, helpt u het totale vetgehalte van dit gerecht gezond te houden.

    Bevat per portie

    ✓✓ A, calcium * ✓ B2, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren