Kruidkoek

    1 uur 50 minuten

    Deze heerlijke, donkere kruidkoek is moeilijk te weerstaan. Geniet ervan bij een kopje thee of serveer hem als dessert, met een beetje room of crème fraîche en eventueel een schepje verse appelmoes.


    1 persoon heeft dit gemaakt

    Ingrediënten
    Porties: 10 

    • 115 g lichtbruine ruwe rietsuiker
    • 85 g boter
    • 175 g melasse (of evt. keukenstroop)
    • 85 g witte bloem
    • 85 g volkorenbloem
    • 50 g roggebloem
    • 1 tl zuiveringszout
    • snufje zout
    • 1 el gemalen gember
    • 1 tl gemengde kruiden (bijv. speculaaskruiden)
    • 2 eieren
    • 150 ml halfvolle melk

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 1uur30min  ›  Klaar in:1uur50min 

    1. Verwarm de oven voor op 160 °C. Vet een broodvorm van 900 ml licht in en bedek de bodem met bakpapier.
    2. Doe de suiker, de boter en de melasse in een steelpan en verhit deze langzaam tot alles is gesmolten en goed is gemengd. Roer er af en toe door. Haal de pan van het vuur en laat langzaam afkoelen.
    3. Zeef de witte bloem, de volkorenbloem, de roggebloem, het zuiveringszout, het zout, de gember en de gemengde kruiden boven een grote kom en voeg tenslotte ook de zemelen uit de zeef toe. Maak in het midden een kuiltje en giet daarin het gesmolten mengsel, samen met de eieren en de melk. Klop tot een smeuïg mengsel ontstaat (het blijft heel vloeibaar). Giet het in de vorm.
    4. Bak de kruidkoek 1¼-1½ uur of tot hij is gerezen, stevig aanvoelt en mooi bruin is. Laat hem enkele minuten in de broodvorm afkoelen, leg hem dan op een rooster en laat hem helemaal afkoelen. U kunt kruidkoek tot 1 week bewaren als hij in een luchtdichte doos zit en is ingepakt in folie.

    Pluspunten

    • Melasse is de stroop die overblijft nadat suiker uit het sap van suikerriet is gekristalliseerd. Het is een geconcentreerde bron van verschillende mineralen, waaronder magnesium, koper, ijzer, calcium en kalium. De hoeveelheden waarin het wordt gebruikt, volstaan echter zelden om een waardevolle bijdrage te leveren aan onze voeding. * • In vergelijking met tarwebloem bevat roggebloem weinig gluten. Dit verklaart waarom roggebrood doorgaans een zwaardere structuur heeft. Roggebloem bevat grote hoeveelheden pentosen, lange suikerverbindingen die zich goed met water binden. Gebak gemaakt van roggebloem bevat dan ook veel water, waardoor het in de maag opzwelt en snel een voldaan gevoel geeft.

    Variaties en tips

    • Gebruik een mengsel van melasse en suikerstroop om lichtere kruidkoek te krijgen. * • Maak smeuïge kruidkoek met appels, die minder suiker en vet bevat dan het hoofdrecept. Schil 1 appel (circa 150 g), verwijder het klokhuis en snijd hem in dunne schijfjes. Leg deze in een kleine pan met 1 el water. Dek de pan af en laat 10-15 minuten zachtjes sudderen, of tot de appel zacht is. Roer af en toe. Haal de pan van het vuur en maak er moes van. Laat afkoelen. Maak het deeg zoals in het hoofdrecept is beschreven, maar gebruik slechts 50 g suiker en 50 g boter. Voeg de appelmoes toe aan het gesmolten mengsel.

    Bevat per portie

    ✓ A, B6, B12, calcium, ijzer, koper, selenium, zink

    Bekijk alle 12 recepten

    Recent bekeken

    Beoordelingen en waarderingen
    Waarderingen op alle internationale sites:
    (0)

    Beoordelingen in het Nederlands (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren
    Bekijk alle 7 collecties