Kruisbessen-kruimeltaart

    Kruisbessen-kruimeltaart

    2keer bewaard
    50min


    3 personen hebben dit gemaakt

    Een kruimeltaart bestaat uit vruchten met een kruimelige bovenlaag. Hier gaan friszure kruisbessen samen met een zoet kruimelmengsel, dat bestaat uit onder meer havervlokken, hazelnoten en tarwekiemen. De smaak van het fruit komt nog beter naar voren door de likeur en verse munt.

    Ingrediënten
    Porties: 6 

    • 1 kg kruisbessen, schoongemaakt
    • 2 takjes verse munt
    • 2 el vlierbessenlikeur
    • 50 g basterdsuiker, of een hoeveelheid naar smaak
    • Kruimelmengsel
    • 55 g bloem
    • 30 g volkorenmeel
    • 55 g koele ongezouten boter, in stukjes gesneden
    • 55 g lichte basterdsuiker
    • 30 g havervlokken
    • 30 g hazelnoten, fijngehakt
    • 2 el tarwekiemen
    • Extra (desgewenst)
    • echte custardvla

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 25min  ›  Bereiding: 25min  ›  Klaar in:50min 

    1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Doe de kruisbessen met de takjes munt en likeur in een pan. Doe het deksel op de pan en verwarm op een laag vuur circa 8-10 minuten totdat de kruisbessen zacht worden en er sap vrijkomt.
    2. Roer de suiker erdoor totdat deze is opgelost, doe het mengsel dan in een ovenschaal van 1,7 liter; verwijder de takjes munt.
    3. Zeef bloem en meel in een kom en doe de zemelen uit de zeef in de kom. Kneed de boter erdoor tot het mengsel op broodkruim lijkt. Roer de suiker, havervlokken, hazelnoten en de tarwekiemen erdoor. Sprenkel er 1 el koud water over en roer tot een grof kruimmengsel. Verdeel dit gelijkmatig over het fruit.
    4. Bak 20-25 minuten totdat de bovenlaag goudbruin is en het fruit borrelt. Serveer heet of warm, des- gewenst met custardvla.

    Variaties en tips

    • Snijd voor een kruimeltaart met rabarber en gember 1 kg rabarber in stukjes van 2,5 cm en doe ze samen met 4 el gembersiroop uit een potje ingelegde gember in een brede, lage pan. Doe het deksel erop en verwarm circa 5-6 minuten op een laag vuur totdat het sap vrijkomt en de rabarber zacht wordt. Schep dan de rabarber met een schuimspaan in de ovenschaal en laat het vocht in de pan. Strooi 45 g lichte basterdsuiker over de rabarber. Laat het sap 3-4 minuten sudderen tot er circa 4 el over is gebleven. Sprenkel over de rabarber. Maak het kruimelmengsel met bloem en meel, maar voeg 115 g gezoete muesli toe in plaats van suiker, havervlokken, hazelnoten en tarwekiemen. Verdeel over het fruit en bak zoals in het hoofdrecept is aangegeven. * • Ontpit voor een kaneel-pruimenkruimeltaart 1 kg rijpe pruimen en snijd ze in vieren. Meng er 75 g bruine rietsuiker door en 1 tl kaneel. Gebruik het kruimelmengsel uit het hoofdrecept of het hiervoor beschreven mueslimengsel.

    Pluspunten

    • Kruisbessen zijn een uitstekende bron van vitamine C. Door het zuurgehalte blijft de vitamine ook tijdens het verwarmen bewaard. * • Munt is al van oudsher een veelgebruikt middel tegen indigestie. Pepermuntthee wordt nog steeds vaak gebruikt tegen de hik en tegen misselijkheid.

    Bevat per portie

    ✓✓ C, E * ✓ A, B1, calcium, ijzer, kalium, koper, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren