Kwartelsalade met madera

    Kwartelsalade met madera

    1keer bewaard
    4uur42min


    Maak dit als eerste!

    De madera en jeneverbessen geven een heerlijk aroma aan de marinade voor de kwartels, die vervolgens worden gegrild. Met een flinke portie licht aangemaakte rauwkost, waaronder venkel, paddestoelen en taugé, is dit een volwaardige maaltijdsalade; zeker als u er bijvoorbeeld pistoletjes bij geeft.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 8 kwartels
    • 250 g venkelknol, schoongemaakt en zeer fijn gesneden
    • 200 g paddestoelen, zoals shii-take of kastanjechampignons, in dunne plakjes
    • 200 g taugé
    • 2 el verse tijmblaadjes
    • gemengde slabladeren
    • Maderamarinade
    • 175 ml madera
    • 1 el olijfolie, extra vergine
    • 1 grote teen knoflook, uitgeperst
    • 1 flinke tak verse tijm
    • 1 groot laurierblad
    • 4 jeneverbessen, gekneusd
    • Dressing
    • 4 el walnotenolie of olijfolie, extra vergine
    • 1½ el wittewijnazijn
    • ½ tl dijonmosterd
    • snufje kristalsuiker
    • peper en zout
    • Om te garneren
    • 2 lente-uitjes, fijngesneden
    • takjes verse tijm

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 12min  ›  Bereiding: 4uur30min  ›  Klaar in:4uur42min 

    1. Bereid de kwartels voor door met een gevogelteschaar of mes aan één kant de ruggengraat te openen en deze vervolgens volledig te verwijderen. Spreid het gevogelte open, de kant met het vel boven, en duw er stevig op met de palm van uw hand, om het platter te maken. Verwijder bij elke kwartel voorzichtig het vel.
    2. Doe de ingrediënten voor de marinade in een schaal waarin de kwartels naast elkaar passen. Leg de kwartels erin en keer ze dan om, zodat ze goed bedekt zijn. Leg ze met de borstkant naar beneden. Laat de afgedekte kom 4 uur op kamertemperatuur of 12 uur in de koelkast staan.
    3. Doe alle ingrediënten voor de dressing in een afsluitbare pot en schud goed. Houd apart.
    4. Verwarm de grill voor op de hoogste stand. Neem de kwartels uit de marinade en steek naast elkaar door elke kwartel twee prikkers om het vlees plat te houden. Met lange prikkers kunt u 2 kwartels aan 1 stel prikkers rijgen.
    5. Leg de kwartels op het rooster, 15 cm van de warmtebron af en gril ze 10-12 minuten. Bestrijk ze telkens met de resterende marinade en draai ze een keer om. Maak in het dijgedeelte een sneetje – als er helder vleesnat uitloopt, is het vlees gaar.
    6. Meng intussen venkel, paddestoelen, taugé en tijm in een kom. Schud de dressing en schenk deze over de groenten. Schud de inhoud van de kom voorzichtig door. Verdeel de slabladeren over 4 borden en leg hier de aangemaakte groenten op.
    7. Verwijder de prikkers uit de kwartels. Leg 2 kwartels op elk bedje groente, garneer de 4 bordjes met lente-ui en tijm, en serveer de kwartelsalade.

    Pluspunten

    • Net als ander wild gevogelte bevat kwartel weinig vet. * • Traditionele marinades bevatten vaak veel vet, maar hier voegt de wittewijnazijn aroma toe; de olijfolie houdt het vlees sappig tijdens het grillen. * • Taugé is een goede bron van vitamine C en bevat ook wat B-vitaminen, kalium en ijzer. De paddestoelen bevatten vitamine B2 en zijn een goede bron van koper. * • Door de groenten rauw, als salade, te serveren, blijven de meeste vitaminen bewaard. Het beste kunt u de groenten net voor het serveren bereiden.

    Variaties en tips

    • Gebruik 650 g kipdelen met bot, zonder vel. U hoeft bij deze variatie geen prikkers te gebruiken. Vervang in de marinade de madera door een zware rode wijn zoals bourgogne. Gril de kip 12-15 minuten, draai het vlees daarbij een paar keer om en bestrijk het onder het grillen met de marinade. Is het vleesnat helder nadat u er een inkeping in hebt gemaakt, dan is het vlees gaar. Snijd het vlees van de botten en schik het mooi op de salade. * • Een andere salade met veel voedingsvezels, die heerlijk is bij kwartel of kip, maakt u met 1 gesnipperde zoete ui, 250 g geraspte courgette, 250 g geraspte wortel en 4 el fijngehakte peterselie. Gebruik dezelfde dressing, gemaakt van extra vergine olijfolie. Serveer dit op radicchio- of spinaziebladeren voor een mooi kleurcontrast. Wilt u een voedzamer salade, roer er dan een handje geblancheerde maïskorrels door, of wat met kokend water ontdooide maïs uit de diepvries.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ B12, ijzer, koper * ✓✓ B2, B6, foliumzuur * ✓ B1, C, niacine, kalium, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren