Lamssteaks met rozemarijn

    Lamssteaks met rozemarijn

    Voeg toe aan favorieten!
    35min


    1 persoon heeft dit gemaakt

    Lamssteaks worden in dit gerecht bedekt met een heerlijke saus, gemaakt van rode uien, knoflook, verse rozemarijn en zwarte olijven, en gecombineerd met een vezelrijke bonenpuree. Serveer dit heerlijke gerecht met brood en een groene groente, zoals gegrilde courgette of gestoofde verse spinazie.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 2 el olijfolie, extra vergine
    • 2 grote, rode uien, in dunne schijfjes gesneden
    • 3 grote teentjes knoflook, fijngehakt
    • 6 takjes verse rozemarijn, elk ongeveer 2,5 cm lang, plus extra takjes om te garneren
    • 4 magere lamssteaks, circa 125 g elk
    • 1 el balsamicoazijn
    • 4 el rode wijn
    • 30 g ontpitte zwarte olijven, in schijfjes gesneden
    • 1 tl suiker
    • 200 ml groentebouillon
    • Bonenpuree
    • 1 el olijfolie, extra vergine
    • 3 teentjes knoflook
    • 2 blikken witte bonen, circa 400 g elk, uitgelekt en afgespoeld
    • 5 el groentebouillon
    • peper en zout
    • 3 el fijngehakte peterselie

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 5min  ›  Bereiding: 30min  ›  Klaar in:35min 

    1. Verhit de olijfolie in een grote braadpan. Doe er de uien, de knoflook en de rozemarijn bij. Laat op een middelhoog vuur stoven gedurende ongeveer 10 minuten, terwijl u af en toe roert, of tot de uien zacht zijn en goudbruin worden.
    2. Maak ondertussen de bonenpuree. Verhit daarvoor de olijfolie in een steelpan, voeg de geschilde teentjes knoflook toe en laat 4-5 minuten op een heel laag vuur stoven, of tot alles zacht is. Doe er dan de witte bonen en de groentebouillon bij, dek de pan af en laat nog 4-5 minuten op matig vuur doorwarmen. Pureer tot een samenhangende massa, breng op smaak met peper en zout en roer er de peterselie door. Houd warm.
    3. Schuif de uien naar de randen van de pan en leg de lamssteaks erin. Bak ze 3-4 minuten aan elke kant, afhankelijk van hoe u doorbakken u ze wilt.
    4. Haal de lamssteaks uit de pan en leg ze op voorverwarmde borden. Doe de balsamicoazijn, de wijn, de olijven en de suiker in de braadpan, en laat op een hoog vuur koken tot de vloeistof is verdampt. Roer de bouillon erdoor en laat nog 1 minuut koken. Giet de saus over het vlees, garneer met takjes rozemarijn en serveer met de bonenpuree.

    Variaties en tips

    • Dit gerecht smaakt heerlijk met gegrilde courgettes. Halveer de courgettes overlangs, bestrijk de gesneden kanten met olijfolie, extra vergine, en breng op smaak (breng de olie eventueel op smaak met knoflook). Leg de courgettes 10 minuten onder de grill met de gesneden kant naar boven, tot ze zacht en goudbruin zijn. * • Vervang de peterselie in de puree door 2 el gescheurd, vers basilicum. * • Voor varkenskarbonades op Italiaanse wijze, bakt u 4 varkenskarbonades met 2 teentjes knoflook, in schijfjes gesneden, in 1 el olijfolie, extra vergine, gedurende 3-4 minuten aan elke kant. Haal het vlees dan uit de pan en houd het warm. Doe 4 grote tomaten, fijngesneden, in de pan, samen met 6 ansjovisfilets, fijngesneden, 2 el extra droge vermout, 100 ml groentebouillon, 30 g zwarte olijven, in schijfjes gesneden en ½ blokje groentebouillon. Breng al roerend aan de kook en laat 5 minuten sudderen.

    Pluspunten

    • Rode uien bevatten nog meer flavonoïden (stoffen die ons beschermen tegen hartziekten) dan gewone uien. * • Peterselie is een goede bron van vitamine C en is rijk aan bètacaroteen en kalium.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ B12, ijzer, zink * ✓✓ B1, C, niacine, calcium * ✓ A, B2, E, kalium, koper, selenium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren