Lamsstoofpot met pompoen

    Lamsstoofpot met pompoen

    5keer bewaard
    2uur


    Maak dit als eerste!

    Net als een Ierse stoofpot wordt dit hartige gerecht bereid met lamsvlees van goede kwaliteit en heel wat groenten, parelgerst en laurierblaadjes en tijm voor de smaak. De bereiding is eenvoudig en zodra u het gerecht uit de oven haalt, verleidt het iedereen met zijn heerlijke geur. Serveer met broccoli of boerenkool en aardappelen.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 1 el olijfolie, extra vergine
    • 4 lamskarbonades, circa 450 g in totaal, zonder vet
    • 2 uien, in vieren gesneden
    • 2 grote stengels prei, circa 400 g in totaal, in blokjes van 2,5 cm gesneden
    • 1 stuk pompoen, circa 600 g, geschild, zonder zaden en in blokjes van 2,5 cm gesneden
    • 2 rapen, circa 200 g in totaal, overlangs in vieren gesneden
    • 100 g parelgerst
    • 900 ml warme lamsbouillon, bij voorkeur zelfgemaakte
    • 2 laurierblaadjes
    • 2 flinke takjes verse tijm
    • peper en zout
    • 2 el fijngehakte peterselie om te garneren

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 1uur30min  ›  Bereiding: 30min  ›  Klaar in:2uur 

    1. Verwarm de oven voor op 160 °C. Verhit de olie in een grote vuurvaste schaal, voeg de karbonades toe en bruin ze aan beide kanten. Haal ze uit de schotel en zet ze opzij.
    2. Voeg de stukken ui toe en bak ze circa 5 minuten of tot ze aan alle kanten bruin zijn. Voeg de prei, de kalebas en de rapen toe. Dek af en laat 5 minuten zachtjes sudderen.
    3. Bestrooi met de parelgerst en laat het geheel al roerend nog 1 minuut sudderen. Voeg dan de warme bouillon toe. Leg er de karbonades in en bedek ze met de groenten. Voeg ook de laurierblaadjes en de tijm toe en breng op smaak. Breng aan de kook en dek de schaal dan af. Zet hem in de oven en laat 1¼ uur sudderen, of tot het vlees en de groenten heel zacht geworden zijn.
    4. Haal de schaal uit de oven en laat hem 10 minuten rusten, zodat de parelgerst meer bouillon kan opnemen. Breng op smaak en serveer warm, bestrooid met de peterselie.

    Variaties en tips

    • Wilt u het pikanter, voeg dan in stap 3 enkele druppels worcestersaus of enkele geperste teentjes knoflook toe aan de kruiden. * • Vervang de pompoen en de rapen door worteltjes, koolrapen of aardappelen. * • Maak er een hartige soep van. Bruin 350 g magere lamsbout, zonder bot en vet en in blokjes gesneden, in de olie. Haal het vlees uit de pan en voeg 2 fijngesneden uien, 2 fijngesneden stengels prei, 400 g koolrapen, in blokjes gesneden, en 200 g worteltjes, in blokjes gesneden, toe. Laat 5 minuten bakken en voeg de parelgerst, 1,3 l warme lams- of groentebouillon, 2 laurierblaadjes, 1 eetlepel fijngehakte verse tijm of 2 eetlepels fijngehakte peterselie en het vlees toe. Breng op smaak en zet 1¼ uur in de oven, of tot alles gaar is.

    Pluspunten

    • Parelgerst bevat weinig vetten en veel zetmeelrijke koolhydraten. Naar het schijnt zou het goed zijn voor de potentie en kracht. Romeinse gladiatoren aten gerst om sterk te worden, net zoals de atleten van nu pasta eten de avond voor een wedstrijd. * • Pompoen is een uitstekende bron van bètacaroteen, dat in het lichaam wordt omgezet tot vitamine A. Die vitamine is goed voor het nachtzicht. Pompoen is ook een goede bron van vitamine C en van vitamine E. Al die vitaminen werken als antioxidanten en beschermen ons tegen kanker en hartziekten.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, B1, B6, B12, C, E, foliumzuur, niacine, zink * ✓✓ ijzer, kalium, magnesium * ✓ B2, calcium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren