Linzen-hertenworstsalade

    Linzen-hertenworstsalade

    Voeg toe aan favorieten!
    1uur10min


    Maak dit als eerste!

    Kleine, groene Puy-linzen hebben een nootachtige structuur en smaak en passen uitstekend in salades, omdat ze hun vorm tijdens het koken behouden. In deze salade worden ze gemengd met gegrilde hertenworst en mediterrane groenten, plus een handvol verse rucola. Het enige wat nog ontbreekt, is knapperig stokbrood.

    Ingrediënten
    Porties: 6 

    • 300 g Puy-linzen
    • 2 rode paprika's, gehalveerd en zonder zaden
    • 4 courgettes, overlangs gehalveerd
    • 3 el olijfolie, extra vergine
    • 450 g hertenworst met een hoog vleesgehalte
    • 2 kleine witte of rode uien, in partjes gesneden
    • 2 stengels bleekselderij, in dunne schijfjes gesneden
    • 2 knoflookteentjes, in dunne schijfjes gesneden
    • 300 g nieuwe aardappelen, geschrapt en in dobbelsteentjes gesneden
    • 2 el verse tijm, fijngehakt
    • 4 el verse peterselie, fijngehakt
    • 2 el sherry-azijn
    • 1 el dijonmosterd
    • 50 g rucola
    • peper en zout

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 10min  ›  Bereiding: 1uur  ›  Klaar in:1uur10min 

    1. Verwarm de grill voor. Spoel de linzen en doe ze in een grote pan met water. Breng aan de kook, temper het vuur, dek de pan af en laat 25 minuten sudderen, of tot de linzen net gaar zijn. Laat ze uitlekken en bewaar een beetje kookvloeistof.
    2. Terwijl de linzen koken, wrijft u de schil van de rode paprika's en courgettes in met een beetje van de olie. Leg de groenten met de schil naar boven onder de grill. Voeg de worsten toe. Laat 10-15 minuten grillen, draai de worsten af en toe tot ze gaar en aan alle kanten bruin zijn en de groenten zacht zijn. Doe de paprika's in een plastic zak en laat ze afkoelen, zodat u ze vast kunt pakken. Verwijder dan de schil.
    3. Verhit de rest van de olie in een braadpan en voeg de uien, bleekselderij, knoflook en aardappelen toe. Roerbak 10 minuten of tot alles gaar is.
    4. Snijd de worsten, paprika's en courgettes in grote stukken en voeg ze toe aan de braadpan. Voeg ook de gekookte linzen, tijm, peterselie, azijn en mosterd toe. Roer goed en voeg wat van de kookvloeistof van de linzen toe om het mengsel vochtiger te maken. Breng op smaak met peper en zout.
    5. Schep het mengsel in een kom en serveer warm of koud. Voeg de rucola net voor het serveren toe.

    Variaties en tips

    • Voor een snellere versie van deze salade vervangt u de gedroogde linzen door 2 blikken linzen, à circa 300 g, uitgelekt en gespoeld. Snijd de worsten in plakken en de groenten in stukken, ook de paprika's en courgettes. Roerbak alles 10 minuten of tot de worsten gaar zijn. Voeg de linzen met de andere ingrediënten toe in stap 4. * • Voor een salade van kikkererwten, rijst en chorizo kookt u 300 g rode Camarguerijst 30-35 minuten of tot de rijst gaar is. Laat uitlekken en afkoelen. Verhit 2 el extra vergine olijfolie in een braadpan en roerbak 2 rode paprika's, fijngesneden, 2 rode uien, in schijfjes, en 150 g chorizo, in plakjes, 4-5 minuten of tot de groenten zacht worden. Voeg het mengsel met 1 blik kikkererwten, circa 400 g, uitgelekt en gespoeld, 300 g gehalveerde kerstomaten, 25 g gescheurd vers basilicum en 2 el balsamicoazijn toe aan de rijst. Breng op smaak.

    Pluspunten

    • Hertenvlees bevat weinig vetten in vergelijking met ander rood vlees en levert uitstekende hoeveelheden ijzer en B-vitaminen. * • Puy-linzen zijn een uitstekende bron van voedingsvezels, vooral van oplosbare vezels. Ze leveren ook nuttige hoeveelheden B-vitaminen, vooral B1 en B6, en ijzer.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, B1, B6, C, E, foliumzuur, niacine, ijzer, koper, selenium * ✓✓ kalium, zink * ✓ B2

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren