Linzenrisotto

    Linzenrisotto

    10keer bewaard
    1uur15min


    Maak dit als eerste!

    De linzen geven deze Italiaanse paddestoelrisotto extra aroma en bevatten bovendien veel goede voedingsstoffen. Geef er geroosterde of gebakken groenten bij, zoals paprika en courgette, of een gemengde salade. Dit gerecht smaakt voortreffelijk op een koude winterdag.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 175 g groene linzen
    • 500 ml groentebouillon
    • 1 el olijfolie, extra vergine
    • 1 ui, gesnipperd
    • 1 teentje knoflook, uitgeperst
    • 3 stengels bleekselderij, fijngehakt
    • 1 rode paprika, zonder de zaden en in blokjes gesneden
    • 1 tl gemalen koriander (ketoembar)
    • 1 tl gemalen komijn (djinten)
    • 225 g paddestoelen, in plakjes gesneden
    • 175 g risottorijst
    • 200 ml droge witte wijn
    • 3 el grofgehakte verse koriander, plus wat om te garneren
    • 50 g parmezaanse kaas, geschaafd
    • zout en peper

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 30min  ›  Bereiding: 45min  ›  Klaar in:1uur15min 

    1. Kook de linzen 20 minuten in kokend water, giet ze af en houd ze apart. Doe de bouillon in een pan en breng op een matig vuur aan de kook. Temper het vuur zodat de bouillon zachtjes kookt.
    2. Verhit de olie in een grote koekenpan, bak hierin onder af en toe roeren ui, knoflook en selderij in ongeveer 5 minuten zacht. Bak paprika, gemalen koriander en komijn vervolgens al roerend 1 minuut mee.
    3. Roer paddestoelen, rijst en linzen erdoor. Giet de wijn erbij en een soeplepel van de warme bouillon. Laat alles zachtjes koken totdat het meeste vocht is opgenomen; roer geregeld.
    4. Voeg opnieuw een soeplepel bouillon toe en kook alles, onder regelmatig roeren, tot deze is opgenomen. Herhaal dit tot alle bouillon is toegevoegd. De linzen moeten gaar zijn en de rijst romig en zacht, maar niet papperig.
    5. Roer de gehakte koriander erdoor en breng op smaak met peper en zout. Serveer warm, bestrooid met de parmezaan en extra koriander.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, B6, C, koper, selenium, zink * ✓✓ B12, niacine, calcium, ijzer, kalium * ✓ B1, B2, foliumzuur

    Variaties en tips

    • Vervang de groene linzen door bruine of Puy-linzen. * • Vervang de parmezaanse kaas door 2 fijngehakte hardgekookte eieren. * • Maak een parelgortrisotto. Fruit 2 in ringen gesneden uien en 1 uitgeperst teentje knoflook in 1 el extra vergine olijfolie. Voeg 1 in blokjes gesneden gele paprika, zonder de zaden, toe, 250 g parelgort, 2 tl gedroogde Provençaalse kruiden, 200 ml droge witte wijn en 100 ml warme groentebouillon. Laat dit 45 minuten zachtjes koken en voeg geleidelijk nog eens 400-500 ml warme bouillon doen; roer regelmatig, totdat de parelgort gaar en zacht is. Kook ondertussen 225 g broccoliroosjes en 175 g diepvrieserwten. Roer dit door de risotto en verwarm alles op een laag vuur tot het gerecht door en door heet is. Breng op smaak met peper en zout en strooi er de parmezaan over.

    Pluspunten

    • Linzen zijn de zaadjes van verschillende soorten peuldragende planten. Ze zijn een goede bron van eiwit, zetmeelrijke koolhydraten, voedingsvezels en B-vitaminen. * • Parmezaanse kaas wordt gemaakt van ongepasteuriseerde, halfvolle koemelk en levert eiwit, calcium en vitamine B12.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren