Makreel met kruisbessensaus

    Makreel met kruisbessensaus

    3keer bewaard
    1uur


    4 personen hebben dit gemaakt

    Makreel is een smakelijke, voedzame vis die heerlijk is als u hem grilt en serveert met een fruitige saus, zoals hier een saus van kruisbessen en venkel, op smaak gebracht met vlierbessensap. Een bijgerecht van aardappelrösti en een groene groente maakt de maaltijd af. U kunt uw visverkoper vragen de vis schoon te maken.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 3 middelgrote aardappelen, circa 600 g in totaal
    • 3 middelgrote bataten (zoete aardappelen), circa 600 g in totaal
    • peper en zout
    • 40 g boter
    • 4 makrelen, à circa 175 g, schoongemaakt
    • sap van ½ citroen
    • 1 tl olijfolie, extra vergine
    • 300 g kruisbessen, vers of uit de diepvries
    • 50 g venkel, fijngesneden
    • 2 el geconcentreerd vlierbessensap

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 10min  ›  Bereiding: 50min  ›  Klaar in:1uur 

    1. Verwarm de oven voor op 220 °C. Schil de aardappelen en de bataten en rasp ze grof boven een grote mengkom. Breng op smaak met peper en zout en meng de aardappelen en de bataten goed door elkaar.
    2. Doe de helft van de boter in een ronde ovenschaal van 25 cm doorsnee. Verwarm 1-2 minuten in de oven tot de boter begint te bakken en haal hem er dan uit. Schep de aardappelen en bataten in de schaal en druk ze stevig aan, zodat een compacte koek ontstaat. Verdeel de rest van de boter erover, zet de schaal in de oven en laat 25 minuten bakken, tot de koek goudbruin is en in het midden zacht aanvoelt als u er met een spies in prikt.
    3. Verwarm ondertussen de grill voor. Breng de vis op smaak met peper en zout en maak 4-5 inkepingen per kant. Leg een stuk folie op het rooster en leg daar de vis op. Meng het citroensap met de olie en smeer de vis met de helft van dat mengsel in. Laat 4-5 minuten grillen, of tot het vlees gemakkelijk van de graten komt. Draai de vis voorzichtig om, smeer hem in met de rest van het citroen-oliemengsel en laat nog 4-5 minuten grillen.
    4. Terwijl de vis bakt, maakt u de saus. Doe daarvoor de kruisbessen, de venkel, het vlierbessensap en 75 ml water in een steelpan (geen aluminium) en breng het mengsel aan de kook. Temper het vuur en laat 5 minuten zachtjes sudderen terwijl u regelmatig roert, tot de kruisbessen zijn opengesprongen en zacht zijn. Proef de saus. Deze zou aangenaam zuur moeten zijn. Als hij te zoet is, voegt u nog een beetje citroensap toe, als hij te zuur is, voegt u nog een beetje vlierbessensap toe. Houd de saus warm tot u hem kunt serveren.
    5. Als de vis en de aardappelen gaar zijn, schept u de vis op een grote schotel of voorverwarmde borden. Giet de saus in een sauskom en serveer hem bij de vis en de rösti's.

    Variaties en tips

    • Veel kinderen verkiezen vis zonder graten. U kunt uw vishandelaar vragen de kop van de vis te verwijderen. U kunt dan de vis opensnijden, schoonmaken en de graten verwijderen, zodat u een mooi stuk vis zonder graten hebt. Gril de vis zoals in het hoofdrecept. * • U kunt de schoongemaakte makreel zonder graten ook vullen. Voor een vulling van appel en venkel mengt u 100 g verse broodkruimels, 1 middelgrote appel, zonder klokhuis en fijngesneden, 2 eetlepels fijngesneden venkel, 2 eetlepels fijngesneden bleekselderij, de geraspte schil van 1 citroen en een snufje verse of gedroogde tijm. Voeg een losgeklopt ei en een beetje zout en peper toe en roer tot alles goed is gemengd. Schep de vulling op een helft van elke vis en plooi de andere helft erover. Schik de makreel op de folie, smeer hem in met het citroenmengsel en laat grillen zoals in het hoofdrecept.

    Pluspunten

    • Alle soorten vette vis moet u zo vers mogelijk eten, aangezien die soorten nogal snel kunnen bederven. * • Kruisbessen zijn een goede bron van vitamine C. Omdat deze bessen veel zuur bevatten, blijft de vitamine C tijdens het koken ook goed bewaard. * • Columbus introduceerde de bataten in Europa na zijn eerste reis naar de Nieuwe Wereld. Bataten bevatten meer vitamine E dan welke andere groente ook en bevatten bovendien aanzienlijke hoeveelheden vitamine C en kalium.

    Bevat per portie

    ✓✓ A, B1, B6, B12, C, kalium, niacine, selenium * ✓✓ E, ijzer, koper * ✓ B2, calcium, foliumzuur, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren