Marokkaanse kip met couscous

  • 16keer bewaard
  • 35min

Komijn, koriander en kaneel geven kippenvlees een oosters tintje. Door de kip met kikkererwten te serveren maakt u het nog authentieker. De courgettes en de peultjes geven er kleur aan en bieden daarbij nog alle voordelen van verse groenten. Couscous past hier uitstekend bij.

Lidy Nooij

Ingrediënten

Porties: 4 

  • 400 g kipfilet
  • 2 el olijfolie, extra vergine
  • 1 grote ui, fijngesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1 tl gemalen koriander
  • 1 kaneelstokje
  • 325 g courgettes, gehalveerd in de lengte en in schijfjes gesneden
  • 1 blik gehakte tomaten, circa 400 g
  • 200 ml groentebouillon
  • 250 g couscous
  • 400 ml kokend water
  • 200 g jonge peultjes of sugar snaps
  • 1 blik kikkererwten, circa 400 g, uitgelekt en afgespoeld
  • 10 g boter
  • fijngehakte verse koriander om te garneren

Bereidingswijze

Voorbereiding: 5min  ›  Bereiding: 30min  ›  Klaar in:35min 

  1. Snijd de kipfilet in reepjes van ongeveer 1 cm dik. Verhit de helft van de olie in een wok of een braadpan met een zware bodem. Voeg het kippenvlees, de ui en de knoflook toe en bak dit onder voortdurend omscheppen 2 minuten op een middelhoog vuur, of tot de kip wit wordt en goudbruine vlekken krijgt.
  2. Temper het vuur en voeg de komijn, de koriander en het kaneelstokje toe. Laat al roerend nog 1 minuut zachtjes stoven. Voeg de courgettes toe en roer goed, voeg vervolgens de tomaten met hun sap en de bouillon toe. Laat de kip dan nog 5 minuten zachtjes doorkoken, terwijl u af en toe roert.
  3. Doe ondertussen de couscous in een steelpan en giet er het kokende water over. Voeg de resterende eetlepel olie toe, roer de couscous even door met een vork, dek de pan af en laat de couscous van het vuur af 5 minuten weken.
  4. Voeg de peultjes en de kikkererwten aan het kipmengsel toe. Laat nog 5 minuten zachtjes koken, terwijl u regelmatig roert.
  5. Roer de boter door de couscous en laat nog 3 minuten op een middelhoog vuur koken, terwijl u er af en toe doorheen roert met een vork. Schep de couscous dan op een bord. Schep de kip erbovenop en garneer tenslotte met de fijngehakte koriander. Serveer warm.

Een variatie

• U kunt ook couscous met garnalen en witte bonen maken. Gebruik 400 g gekookte en gepelde garnalen (ontdooid indien ze uit de diepvries komen) en vervang de kikkererwten door witte bonen uit blik. Laat de ui en de knoflook in stap 1 gedurende 2 minuten in de olie stoven. Laat in stap 2 de courgettes weg. Voeg in stap 4 de garnalen en de witte bonen toe en vervang de peulen door 250 g erwten uit de diepvries, ontdooid, en 200 g sperziebonen.

Pluspunten

• Couscous bevat weinig vet en veel koolhydraten. Het heeft een lage glykemische index, dat wil zeggen dat het maar langzaam door het lichaam wordt afgebroken en dat de energie dan ook geleidelijk in de bloedsomloop terechtkomt. * • De Romeinen beschouwden kikkererwten als een krachtig afrodisiacum. Ze gaven ze dan ook vaak aan hengsten, om hun prestaties te verbeteren. Hoewel deze reputatie reeds lang vergeten lijkt te zijn, zijn kikkererwten nog steeds een goede bron van oplosbare voedingsvezels, ijzer, foliumzuur, vitamine E en mangaan.

Bevat per portie

✓✓✓ B6, C * ✓✓ A, B1, E, niacine, ijzer, koper * ✓ B2, foliumzuur, calcium, kalium, zink

Vergelijkbare recepten

Beoordelingen (2)

NicolettevanBerkesteijn
2

Veel lekkerder met Ras el Hanout en de kruiden weglaten, verder goed recept. Bedankt !! En hele geplukte kip i.p.v. kipfilet. - 22 sep 2013

Jet
van
1

Iets meer kruiden toegevoegd, maar wel heel erg lekker. - 20 aug 2013

Jouw beoordeling

Waardeer met sterren

Meer collecties