Meergranenbrood met zaden

    Meergranenbrood met zaden

    11keer bewaard
    3uur5min


    3 personen hebben dit gemaakt

    Serveer dit brood vers en in partjes gesneden. Het smaakt heerlijk bij een stevige kom soep of bij kaas. De zadenmix kunt u naar eigen wens veranderen, of u kunt slechts één soort zaad gebruiken.

    Ingrediënten
    Porties: 8 

    • 300 g witte bloem
    • 200 g volkorenbloem
    • 100 g boekweitbloem
    • 75 g maïsmeel
    • 2 tl zout
    • 1 zakje instantgist, circa 7 g
    • 1 tl lichtbruine ruwe rietsuiker
    • 3 el zonnebloempitten
    • 2 el pompoenpitten
    • 2 el lijnzaad
    • 2 el zonnebloemolie
    • 450 ml lauw water
    • een beetje halfvolle melk om te glazuren

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 2uur30min  ›  Bereiding: 35min  ›  Klaar in:3uur5min 

    1. Zeef de witte, de volkoren- en de boekweitbloem boven een grote kom. Voeg eventuele zemelen uit de zeef toe. Voeg het maïsmeel, het zout, de gist en de suiker toe.
    2. Meng alle zaden. Houd 1 eetlepel apart om het brood mee te bestrooien, voeg de rest toe aan het bloemmengsel.
    3. Maak in het midden van het bloemmengsel een kuiltje en giet er de olie en bijna al het water in. Meng de droge ingrediënten langzaam met de vloeistof tot een zacht deeg ontstaat. Voeg de rest van het water indien nodig toe. Leg het deeg op een werkblad en kneed het circa 10 minuten of tot het elastisch is.
    4. Leg het deeg in een grote, ingevette kom en dek af met een vochtige theedoek. Laat op een warme plek 1½ uur staan of tot het is verdubbeld in volume.
    5. Leg het gerezen deeg op een lichtbebloemd werkblad en klop erop met uw knokkels. Kneed het enkele minuten stevig. Vorm er een cirkel met een diameter van 20 cm mee en leg deze op een licht ingevette bakplaat. Dek af met een stuk met olie bestreken plastic folie en laat nog 20-30 minuten rijzen of tot het deeg veerkrachtig aanvoelt.
    6. Verwarm de oven tegen het einde van het rijzen voor op 230 °C. Verwijder de plastic folie en markeer met een scherp mes 8 punten in het brood. Besmeer het brood met melk en bestrooi met de apart gehouden zaden.
    7. Bak het brood 15 minuten, en verlaag dan de oventemperatuur tot 200 °C. Bak het brood nog 15-20 minuten of tot het goudbruin is en het hol klinkt als u op de onderkant klopt. Laat afkoelen op een rooster. Eet dit brood liefst op de dag van bereiding.

    Pluspunten

    • Zaden bevatten veel essentiële vetzuren. Lijnzaad bijvoorbeeld, is een van de beste bronnen van omega-3-vetzuren, terwijl zonnebloempitten een uitstekende bron van omega-6-vetzuren zijn. * • Pompoenpitten zijn een van de rijkste vegetarische bronnen van zink, een mineraal dat essentieel is voor het functioneren van het immuunsysteem. Ze zijn een goede bron van eiwitten en onverzadigde vetzuren en bevatten ook veel ijzer, magnesium en voedingsvezels.

    Variaties en tips

    • Verdeel het deeg in 8 gelijke porties, rol elke portie tot een bal en leg deze in een cirkel tegen elkaar, met 1 bal in het midden. Na het bakken kunt u de broodjes losmaken en apart serveren. * • U kunt het maïsmeel vervangen door havermout en de zaden door 3 el havervlokken, 2 el maanzaad en 2 el sesamzaad.

    Bevat per part

    ✓✓✓ E * ✓✓ B1, B6, foliumzuur, niacine, koper, selenium, zink * ✓ calcium, ijzer

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren

    Meer collecties