Met couscous gevulde tomaten

    Met couscous gevulde tomaten

    7keer bewaard
    35min


    Maak dit als eerste!

    Gebruik voor dit gerecht rijpe tomaten. Uitgehold zijn ze perfect voor een couscousvulling met aubergine en gedroogde abrikozen. Het tomatenvocht, dat veel vitamine C bevat, wordt uit het vruchtvlees en de pitjes geperst en gemengd met wat harissa, zodat een pittige dressing ontstaat. Geef er soepstengels bij.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 8 grote vleestomaten à circa 175 g
    • 1½ el olijfolie, extra vergine
    • 50 g amandelschaafsel
    • 1 kleine aubergine, circa 175 g, in blokjes van circa 1 cm gesneden
    • 1 tl gemalen koriander (ketoembar)
    • ½ tl gemalen komijn (djinten)
    • snufje kaneel
    • 250 ml groentebouillon, aan de kook
    • 125 g couscous
    • 2 el fijngehakte verse munt
    • 50 g gebruiksklare gedroogde abrikozen, fijngehakt
    • 1 tl harissa (Tunesische chilisaus)
    • zout en peper

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 10min  ›  Bereiding: 25min  ›  Klaar in:35min 

    1. Snijd het kapje van de tomaten en hol ze uit. Houd de uitgeholde tomaten en de kapjes apart. Zeef de pitjes en het vruchtvlees boven een kom en druk er met de bolle kant van een lepel het sap uit; er is 4 el vocht nodig. Houd het vocht apart. De pitjes en het vruchtvlees worden niet gebruikt.
    2. Bestrooi de binnenkant van de uitgeholde tomaten met wat zout. Zet ze omgekeerd op een bord, afgedekt met keukenpapier en laat ze uitlekken terwijl de vulling wordt gemaakt.
    3. Verhit ½ el van de olijfolie in een koekenpan met antiaanbaklaag. Rooster de amandelen hierin in 2-3 minuten goudbruin. Neem ze met een schuimspaan uit de pan en houd ze apart.
    4. Doe de resterende 1 el olie in de pan. Bak hierin in ongeveer 5 minuten de aubergine bruin, onder regelmatig roeren. Voeg koriander, komijn en kaneel toe en meng dit er al roerend enkele seconden door.
    5. Giet de bouillon erdoor en breng dit snel aan de kook; ‘giet’ er dan in een regelmatige stroom al roerend de couscous bij. Neem de pan van het vuur, doe het deksel erop en laat hem 5 minuten staan.
    6. Zet de pan weer op een laag vuur, verwijder het deksel, en kook de couscous zachtjes 2-3 minuten door, roer hem daarbij met een vork los en iets luchtig. Roer vervolgens de amandelen en abrikozen erdoor.
    7. Voeg de harissa toe aan het tomatenvocht en giet dit over de couscous. Breng op smaak met peper en roer goed. Schep het couscousmengsel in de tomaten, zet de kapjes erop en serveer.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, C, E * ✓✓ kalium * ✓ B1, B6, foliumzuur, niacine, calcium, ijzer, koper, zink

    Pluspunten

    • De aanwezigheid van vitamine C in een gerecht – hier afkomstig van de tomaten – zorgt ervoor dat het lichaam het ijzer uit graanproducten, zoals couscous, en uit de gedroogde abrikozen beter opneemt. * • Couscous bevat weinig vet en veel zetmeelrijke koolhydraten en voedingsvezels. De glykemische index is gemiddeld, wat betekent dat couscous betrekkelijk langzaam wordt verteerd en geleidelijk glucose aan de bloedbaan afstaat. Dit zorgt voor een constant bloedsuikergehalte.

    Variaties en tips

    • Vervang de aubergine door courgette. * • Gedroogde perziken en hazelnoten of pijnboompitten kunnen de abrikozen en amandelen vervangen. * • U kunt de tomaten ook vullen met garnalen en cottage cheese: klop 1 el zonnebloemolie, 1 tl citroensap, 2 el fijngehakte verse dille en 2 fijngehakte augurken en zout en peper naar smaak door elkaar. Roer er ½ in kleine blokjes gesneden komkommer en 2 geraspte wortels door. Laat dit tijdens het voorbereiden van de tomaten intrekken. Roer tot slot 250 g cottage cheese en 175 g gekookte, gepelde garnalen door het komkommermengsel.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren