Mexicaanse tostada's

    Mexicaanse tostada's

    2keer bewaard
    55min


    Maak dit als eerste!

    Tostada stamt af van het Spaanse woord voor geroosterd – in Mexico verwijst het naar platte, knapperig geroosterde maïstortilla's, voorzien van hartig beleg. Kip met bonen en salade is bij velen favoriet. De onderste laag bestaat uit een dik mengsel – hier van paprika en tomaat – en zorgt voor de samenhang.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 2 kippenbouten, totaal circa 500 g, zonder vel
    • 2 el olijfolie, extra vergine
    • 2 rode paprika's, zonder de zaden en grofgehakt
    • 1 ui, grofgehakt
    • 2 teentjes knoflook, in dunne plakjes gesneden
    • 1 el milde chilipoeder
    • 2 tl paprikapoeder
    • 1 tl gemalen komijn (djinten)
    • 1 blik tomatenblokjes, circa 400 g
    • snufje suiker
    • 8 maïstortilla's
    • ca. 425 g pinto beans (met het vocht) uit blik
    • peper en zout
    • Om te serveren
    • 1 tomaat, fijngesneden
    • ingelegde jalapeñopepers (desgewenst)
    • 125 g ijsbergsla, in reepjes gesneden
    • 8 radijsjes, in plakjes gesneden
    • 4 el zure room
    • tabasco of pikante chilisaus

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 35min  ›  Klaar in:55min 

    1. Doe de kip in een pan met zoveel koud water dat de kip is bedekt. Breng aan de kook, temper het vuur en laat 10-15 minuten sudderen. Neem de pan van het vuur en laat de kip in het water afkoelen. Is de kip voldoende afgekoeld, giet dan het water af en haal het vlees van de botten. Snijd het vlees in stukjes en houd apart.
    2. Verhit de olie in een koekenpan en bak hierin paprika, ui en knoflook in circa 5 minuten zacht. Roer chilipoeder, paprikapoeder en komijn erdoor en verwarm alles een paar minuten. Roer de tomaten met sap en de suiker erdoor. Laat dit 5-8 minuten indikken. Voeg peper en zout naar smaak toe. Neem de pan van het vuur en houd hem warm.
    3. Verwarm een koekenpan met dikke bodem. Bak de tortilla's hierin één voor één en circa 15 seconden aan elke kant, of totdat ze krokant en lichtbruin zijn. Leg ze op elkaar en houd ze warm onder een theedoek. Verwarm ondertussen de bonen met het vocht en giet ze af.
    4. Leg op elk bord 2 warme tortilla's. Verdeel hier het tomatenmengsel over, dan de bonen en de kip. Voeg tomaat, desgewenst jalapeños, ijsbergsla en radijs toe, boven op elkaar. Schep er tot slot een lepel zure room op. Geef er tabasco naar smaak bij.

    Een variatie

    • Gebruik in plaats van bonen een mengsel van maïs en courgette. Kook 1 maïskolf en 1 hele courgette in afzonderlijke pannen met kokend water (5 minuten voor de maïs en 10 minuten voor de courgette). Giet het water af. Snijd de courgette in blokjes en snijd de korrels van de maïs. Verdeel de groenten over de tortilla's met saus, voeg dan de kip toe.

    Pluspunten

    • Peulvruchten zoals pinto beans zijn een goede bron van oplosbare voedingsvezels en een uitstekende bron van eiwit – nóg beter is het om ze samen met granen als tarwe of maïs (in maïstortilla's) te eten. * • Radijsjes bevatten weinig vet en calorieën en leveren redelijk wat vitamine C. Ze bevatten bio-actieve stoffen die kunnen beschermen tegen kanker.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, C, B6, niacine * ✓✓ B1, E, foliumzuur, calcium, ijzer, kalium, selenium * ✓ B2, koper, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren