Moutbrood met sultanarozijnen

    Moutbrood met sultanarozijnen

    Voeg toe aan favorieten!
    3uur


    Maak dit als eerste!

    Dit heerlijk smakende, aangenaam zoete brood is smeuïg en goed houdbaar. Snijd het in dikke sneeën en besmeer deze met vruchtenmoes, jam of een beetje verse roomkaas.

    Ingrediënten
    Porties: 8 

    • 200 g volkorenbloem, bij voorkeur steengemalen
    • 150 g witte bloem
    • ½ tl zout
    • 1 tl instantgist
    • 3 el moutextract
    • 1 el vloeibare honing
    • 200 ml lauw water
    • 85 g sultanarozijnen

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 40min  ›  Bereiding: 2uur20min  ›  Klaar in:3uur 

    1. Volkorenmeel, witte bloem en zout boven een grote kom zeven en eventueel de zemelen uit de zeef eraan toevoegen. Voeg de gist toe en roer alles door elkaar. Maak in het midden een holte.
    2. Meng het moutextract en de honing met het lauwe water en giet het in het kuiltje in het bloemmengsel. Meng tot een zacht, maar niet kleverig deeg. Voeg dan de rozijnen toe.
    3. Leg het deeg op een lichtbebloemd oppervlak en kneed het circa 10 minuten tot het heel elastisch is. Leg het deeg in een ingevette kom, dek af met keukenfolie en laat het circa 1 uur rijzen op een warme plek, of tot het is verdubbeld in volume. Vet ondertussen een broodvorm van circa 0,5 liter in en bedek de bodem met bakpapier.
    4. Leg het deeg opnieuw op het werkblad en klop er met uw knokkels op. Breng het voorzichtig in vorm en leg het in de bakvorm. Dek af met een vochtige theedoek en laat het 1 uur op een warme plek rijzen tot het in volume verdubbeld is.
    5. Verwarm de oven tegen het eind van de rijstijd voor op 190°C/gasstand 5. Verwijder de theedoek en bak het brood 35-40 minuten tot het hol klinkt wanneer u het uit de vorm haalt en op de onderkant klopt. Leg het op een rooster en laat afkoelen. U kunt het brood tot 4 dagen bewaren.

    Pluspunten

    • Moutextract wordt gemaakt door gerstkorrels te laten weken en dan in streng gecontroleerde omstandigheden te laten kiemen, zodat de koolhydraten worden omgezet in dextrien (een soort gom) en moutsuiker (maltose). Wanneer moutextract wordt gebruikt in brood en gebak, zorgt het voor een aparte smaak en een vochtige structuur. Bovendien levert het fosfor en magnesium. * • Honing is al eeuwenlang een veelgeprezen zoetmiddel en is in de loop der tijd ook al voor verschillende medische toepassingen gebruikt. In de Chinese geneeskunde gebruikt men honing om de lever te kalmeren, giftige stoffen te neutraliseren en pijn te verlichten.

    Variaties en tips

    • Voor een glanzende afwerking bestrijkt u de bovenkant van het brood direct na het bakken met 2 tl warme vloeibare honing. * • Voor een moutbrood met appels en sultanarozijnen voegt u 1 middelgrote appel, van klokhuis ontdaan en in blokjes gesneden, en 50 g lichtgeroosterde en fijngehakte amandelen toe. * • Oud vruchtenbrood is uitstekend geschikt voor broodpudding. U hoeft dan geen extra gedroogd fruit meer toe te voegen.

    Bevat per sneetje

    ✓ B6, koper, selenium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren

    Meer collecties