Normandisch varkensvlees met appels, bleekselderij en walnoten

    Normandisch varkensvlees met appels, bleekselderij en walnoten

    2keer bewaard
    2uur15min


    Maak dit als eerste!

    Fris en fruitig, zo kunt u deze stoofpot uit het noordwesten van Frankrijk het beste omschrijven. Tegelijk met de stoofschotel wordt in de oven een rijstschotel bereid, zodat de bereiding niet te veel tijd vraagt. Serveer bij deze stoofpot een ruime portie groene groenten, zoals sperziebonen of peultjes.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 2 el zonnebloemolie
    • 500 g varkensfilet (varkenshaas), zonder vet en in blokjes
    • 8 stengels bleekselderij, in stukken van 5 cm, het blad bewaard en fijngesneden
    • 1 ui, grofgesneden
    • 450 ml cider of appelsap
    • 1 laurierblaadje
    • 300 g langkorrelige rijst
    • 900 ml kokende kippenbouillon
    • 3 appels, bij voorkeur met rode schil
    • 100 g walnoot, in stukjes
    • peper en zout

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 2uur  ›  Klaar in:2uur15min 

    1. Verwarm de oven voor op 160°C/gasstand 2. In een vuurvaste schaal de olie verhitten. Het varkensvlees toevoegen en dit in 5 minuten aan alle kanten bruin aanbraden. Regelmatig roeren. Bleekselderij en ui toevegen en ong. 10 minuten bakken tot de ui zacht is.
    2. Cider of appelsap en laurierblad toevoegen. Op smaak brengen met zout en peper. Aan de kook brengen, de schaal afdekken en in de oven zetten. Gedurende 1¼ uur laten garen tot het vlees helemaal gaar is.
    3. Ong. 40 minuten voor het varkensvlees gaar is de rijst in een vurvaste schaal doen en de kokende bouillon erbij schenken. Goed roeren, de schaal afdekken en bij het vlees in de oven schuiven.
    4. Snijd de appels circa 25 minuten voor het einde van de bereidingstijd in vieren en verwijder de klokhuizen, maar schil ze niet. Snijd de stukken in plakken en voeg ze bij het varkensvlees.
    5. Verhit ondertussen een kleine pan op een middelhoog vuur, voeg de walnoten toe en rooster ze al roerend licht aan. Als het varkensvlees mals is de walnoten toevoegen en het vlees op smaak brengen. Garneren met selderijblad en warm met de rijst serveren.

    Variaties en tips

    • Vervang het varkensvlees door blokjes magere runderbiefstuk van de rug. Zet het vlees circa 2 uur in de oven. * • Voeg 1 fijngesneden teentje knoflook en 1 theelepel fijngehakte verse gember toe aan de uien en vervang de cider door sinaasappelsap. Vervang de appels door partjes sinaasappel en voeg ze 10 minuten voor het einde van de gaartijd toe. Garneer met sinaasappelschil. Kook de rijst in een mengsel van sinaasappelsap en groentebouillon.

    Pluspunten

    • Sommige studies tonen aan dat als u regelmatig een kleine hoeveelheid walnoten eet, het cholesterolgehalte in het bloed daalt. Walnoten beschermen ook tegen hartziekten en kanker dankzij de antioxidanten die ze bevatten, namelijk selenium, zink, koper en vitamine E. * • Appels en appelsap leveren veel kalium. Samen met natrium is kalium een belangrijk mineraal dat het vloeistofevenwicht controleert, de bloeddruk regelt en het hart gezond helpt te houden.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ B1, B6, B12, niacine, koper, zink * ✓✓ B2, C, kalium * ✓ ijzer

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren