Omgekeerde appeltaart

    Omgekeerde appeltaart

    15keer bewaard
    1uur5min


    2 personen hebben dit gemaakt

    Deze verrukkelijke appeltaart wordt na het bakken omgekeerd. Het kruimeldeeg is gemaakt van kwark of cottagecheese met boter en de vulling bevat een royale hoeveelheid sappig fruit.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • Voor het kruimeldeeg
    • 115 g bloem
    • 30 g koele, ongezouten boter, in stukjes gesneden
    • 30 g kwark of cottagecheese
    • Voor de appelvulling
    • 5 handappels, zoals cox orange, totaal circa 600 g
    • 50 g lichte ongeraffineerde suiker
    • 1 el citroensap
    • 30 g sultana's
    • ¼ koek- en speculaaskruiden
    • 1 tl fijngeraspte citroenschil
    • Voor de citroen-honingyoghurt
    • 250 g magere yoghurt
    • 1 el honing
    • 1 tl fijngeraspte citroenschil

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 45min  ›  Bereiding: 20min  ›  Klaar in:1uur5min 

    1. Maak eerst het deeg. De bloem in een grote kom zeven en kwark/cottagecheese en boter erdoor kneden tot het mengsel op broodkruim lijkt. Meng er met een tafelmes 1½-2 eetlepels koud water door, zodat een samenhangend geheel ontstaat. Maak hier een soepele bal van, wikkel het deeg in plasticfolie en laat het, terwijl u de vulling maakt, minstens 30 minuten koelen.
    2. De oven voorverwarmen op 200°C/gasstand 6. Schil de appels en snijd ze in dikke plakken. Doe suiker en citroensap in een niet te grote steelpan en verwarm al roerend tot de suiker is opgelost. Appel toevoegen en met de deksel op de pan 8-10 minuten al roerend verwarmen tot de appels zachter worden, maar nog niet zijn stukgekookt.
    3. Schep de appel met een schuimspaan in een taartvorm van 23 cm (geen springvorm.) Roer de sultana's, kruiden en geraspte citroenschil door het vocht in de pan en laat 2-3 minuten sudderen. Schenk dit mengsel over de appels. Zet apart en laat iets afkoelen.
    4. Rol het deeg op een licht met bloem bestoven werkblad uit tot een dunne cirkel van ong. 25 cm doorsnede. Leg het deeg voorzichtig over de appelvulling en druk de randen in de bakvorm. Bak in circa 20 minuten goudbruin.
    5. Laat de taart 5-10 minuten in de vorm staan en laat hem dan omgekeerd voorzichtig op een platte schaal zakken. Vermeng yoghurt, honing en citroenrasp en serveer deze yoghurt bij de taart.

    Variaties en tips

    • Maak het deeg en de vulling een dag van tevoren, houd apart van elkaar en bak vlak voor het serveren. * • Vervang citroenrasp in de vulling en yoghurt door sinaasappelrasp. * • Neem voor een perentaart met noten conferenceperen of doyenne du comice in plaats van appels en voeg met de sultana's en citroenrasp 30 g fijngehakte pecan- of walnoten toe (de speculaaskruiden vervallen).

    Pluspunten

    • Sultana's zijn grote, meestal pitloze rozijnen: gedroogde druiven gedroogd. Omdat het meeste vocht aan de vruchten is onttrokken, zijn ze een veel geconcentreerdere bron van suiker, vitaminen en mineralen dan verse druiven. * • Yoghurt wordt meestal geadviseerd vanwege het calcium, maar bevat ook redelijk wat vitamine B2, die helpt om energie uit voedsel te laten vrijkomen.

    Bevat per portie

    ✓✓ calcium * ✓ A, B1, B2, C, E, kalium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren