Ontbijtmuffins

    Ontbijtmuffins

    9keer bewaard
    35min


    Maak dit als eerste!

    Typisch Amerikaanse muffins zijn ideaal als ontbijt, aangezien ze de energiestoot leveren die het lichaam nodig heeft om de dag te beginnen. Dit recept barst van de voedingsvezels, vitaminen en mineralen.

    Ingrediënten
    Opbrengst: 12 muffins

    • 85 g volkorenbloem
    • 150 g witte bloem
    • 2 tl zuiveringszout
    • snufje zout
    • ¼ tl gemalen kaneel
    • 50 g donkere melassesuiker
    • 30 tarwekiemen
    • 175 g rozijnen
    • 225 g magere yoghurt
    • 4 el zonnebloemolie
    • 1 ei
    • geraspte schil van ½ sinaasappel
    • 3 el sinaasappelsap

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 20min  ›  Klaar in:35min 

    1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Vet een muffinbakplaat met 12 vormpjes in. Elk vormpje moet bovenaan een diameter van 6-7,5 cm hebben en 2,5-4 cm diep zijn.
    2. Zeef de volkoren- en de witte bloem, het zuiveringszout, het zout en de kaneel boven een kom, en voeg tenslotte ook eventuele zemelen uit de zeef weer toe. Roer er dan de suiker, de tarwekiemen en de rozijnen door en maak in het midden een kuiltje.
    3. Meng de yoghurt, de olie, het ei en de sinaasappelschil en het -sap voorzichtig door elkaar. Giet dit mengsel in het kuiltje van het bloemmengsel en meng enigszins tot de droge ingrediënten vochtig zijn. Klop niet te hard.
    4. Verdeel het mengsel gelijkmatig over de muffinvormpjes in de bakplaten. Bak de muffins 15-20 minuten of tot ze goed zijn gerezen en stevig aanvoelen. Laat ze in de bakplaat afkoelen gedurende 2-3 minuten en leg ze dan op een rooster. Muffins zijn vers gebakken het allerlekkerste, als ze nog een beetje warm zijn. Ze zijn echter ook lekker als ze helemaal zijn afgekoeld. U kunt ze tot 2 dagen bewaren in een luchtdichte doos.

    Pluspunten

    • Het ontbijt is een goede gelegenheid om voldoende voedingsvezels binnen te krijgen. Ontbijtgranen die veel voedingsvezels bevatten zijn dan ook aan te bevelen. Maar ook deze muffins zijn heel geschikt, aangezien de volkorenbloem, de tarwekiemen en de rozijnen veel voedingsvezels bevatten. * • Tarwekiemen zijn de ‘embryo's’ van de tarwekorrels en bevatten dus heel veel voedingsstoffen, aangezien ze de groeiende plant moeten kunnen voeden. Slechts 1 el tarwekiemen bevat circa 25% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B6. Tarwekiemen zijn ook een goede bron van foliumzuur, vitamine E, zink en magnesium.

    Variaties en tips

    • Vervang de rozijnen door fijngehakte pruimen of geconfijte dadels. * • Voor kruidige muffins met worteltjes vervangt u de kaneel door 1½ tl gemengde kruiden. Roer 100 g geraspte worteltjes door het bloemmengsel, samen met de tarwekiemen, en verminder de hoeveelheid rozijnen tot 125 g. * • Voor bosbessen-walnotenmuffins vervangt u de rozijnen door 200 g bosbessen en voegt u 100 g fijngehakte walnoten toe.

    Bevat per stuk

    ✓ B1, B6, E, calcium, ijzer, selenium, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren