Ossenhaas met waldorfsalade

    Ossenhaas met waldorfsalade

    23keer bewaard
    40min


    10 personen hebben dit gemaakt

    Rauwe groenten en vruchten zijn bijzonder goede bronnen van essentiële vitaminen en mineralen. Ook deze heerlijke maaltijdsalade biedt een ruim aanbod aan vitale voedingsstoffen en smaakt voortreffelijk dankzij de romige mosterddressing. Geserveerd met knapperig vers brood zorgt de salade voor een gezonde en vullende maaltijd.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 2 stukken ossenhaas, circa 150 g per stuk, zonder vet
    • ¼ tl extra vergine olijfolie
    • 250 g radijsjes, in dunne plakjes
    • 3 worteltjes, fijngeraspt
    • 1 kleine, gele paprika, zaad verwijderd en in dunne ringen
    • 3 stengels bleekselderij, diagonaal in schijfjes gesneden
    • 3 lente-uitjes, diagonaal in schijfjes gesneden
    • 30 g walnoten
    • 50 g rozijnen of sultana's
    • 2 kleine appels
    • 2 tl citroensap
    • 100 g rucola of waterkers
    • peper en zout
    • Voor de mosterddressing
    • 2 el grove mosterd
    • 3 el mayonaise
    • 3 el Griekse yoghurt

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 30min  ›  Bereiding: 10min  ›  Klaar in:40min 

    1. Bestrijk het vlees met olie en breng het op smaak met peper. Verhit een geribbelde, gietijzeren pan of braadpan met antiaanbaklaag. Voeg het vlees toe en bak het 3 minuten aan elke kant als u het minimaal doorbakken tot half doorbakken wilt, 4 minuten als u het half doorbakken wilt. Die baktijden gelden voor stukken vlees van circa 2 cm dik. Verleng of verkort de baktijd afhankelijk van de dikte van het vlees. Haal het vlees uit de pan en laat het minstens 15 minuten afkoelen.
    2. Intussen de dressing maken: mosterd, mayonaise en yoghurt in een kleine kom goed vermengen. Radijs, wortels, gele paprika, bleekselderij, lente-ui, walnoot en rozijnen in een grote kom vermengen. Appels in vieren snijden, het klokhuis verwijderen en vervolgens in blokjes van ong. 2 cm snijden. Vermengen met citroensap. Vermengen met de helft van de dressing en goed mengen. Op smaak brengen met peper en zout.
    3. Rucola of waterkers over 4 borden verdelen en de waldorfsalade ernaast scheppen. Snijd het vlees in dunne plakjes en leg die boven op rucola of waterkers. Verdeel de rest van de dressing over de 4 borden of serveer die afzonderlijk in een sauskom.

    Variaties en tips

    • Vervang de ossenhaas door 275 g magere lendenbiefstuk, zonder vet, in schijven van circa 2 cm gesneden. * • Vervang de radijsjes door een grote daikonradijs. U kunt deze met de hand of met een keukenmachine raspen. * • Voor een waldorfsalade met rosbief en rijst mengt u 300 g rosbief, in blokjes gesneden, en 250 g volkorenrijst, gekookt en afgekoeld, met de waldorfsalade. Deze salade smaakt ook heerlijk met gekookte kip.

    Pluspunten

    • Appels bevatten veel vitamine C en oplosbare voedingsvezels in de vorm van pectine. Voor de maximale hoeveelheid voedingsvezels kunt u ook de schil eten. * • De suikers van dit gerecht zijn ‘intrinsiek’, dat wil zeggen dat het natuurlijke suikers zijn uit vruchten (de rozijnen en de appels) en groenten ( radijsjes, worteltjes, gele paprika, bleekselderij, lente-ui en waterkers). De voedingsvezels in de vruchten en groenten bepalen in welke mate de suikers worden opgenomen door het bloed.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, B1, B6, B12, E, niacine * ✓✓ B2, foliumzuur, ijzer, kalium, zink * ✓ calcium, selenium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (2)

    1

    Heerlijk! Zeker op een warme zomerdag. - 02 aug 2013

    berts
    van
    0

    "Stevige salade", smaken mooi in balans! Ik heb ossenworst gebruikt en volle yoghurt. - 03 aug 2013

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren