Papaja-avocadosalade

    Papaja-avocadosalade

    Voeg toe aan favorieten!
    17min


    Maak dit als eerste!

    Deze verfrissende salade met kruiden overtuigt zelfs degenen die niet van een combinatie van groente en fruit houden. Op een bedje knapperige sla worden schijfjes oranje of gele paprika afgewisseld met avocado en papaja. Geroosterd pompoenzaad levert eiwit. Serveren met meergranenbrood als lichte lunch.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • het hart van 1 krop bindsla, circa 175 g
    • 2 lente-uien, in dunne schijfjes
    • 1 grote oranje of gele paprika, zaad verwijderd en in vieren
    • 1 grote avocado, circa 200 g
    • 1 grote papaja, circa 500 g
    • 6 el pompoenzaad
    • Voor de kruidendressing
    • het sap van 1 limoen
    • 3 el extra vergine olijfolie
    • flinke snuf paprikapoeder
    • flinke snuf gemalen komijn
    • 1 tl lichtbruine basterdsuiker

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 2min  ›  Klaar in:17min 

    1. De sla versnipperen en in een diepe schaal doen of over 4 borden verdelen. De uienschijfjes erover strooien.
    2. De stukken paprika in dunne reepjes snijden en over de sla verdelen. De avocado schillen, ontpitten en in schijfjes van 5 mm snijden. De papaja schillen en halveren, het zaad verwijderen en het vruchtvlees in schijfjes van 5 mm snijden. Verdeel de schijfjes avocado en papaja over de paprika.
    3. Vermeng de ingrediënten vor de dressing en schenk deze over de salade. Een kleine, zware steelpan op het vuur zetten en rooster daar, veelvuldig schuddend, het pompoenzaad in. Strooi het zaad over de salade en serveer.

    Variaties en tips

    • Voor een salade van mango en avocado met een chilipeperdressing gebruikt u mango in plaats van papaja, en een rode paprika in plaats van een oranje of gele. Vervang paprikapoeder en komijn door een kleine, verse rode of groene chilipeper, zaad verwijderd en fijngesneden, en de geraspte schil van een limoen. Strooi 100 g geroosterde cashewnoten over de salade in plaats van pompoenzaad. * • Voor een salade van venkel, sinaasappel en meloen snijdt u een venkelknol in schijfjes en mengt u deze met de partjes van 2 sinaasappels en een ½ galia- of ogenmeloen. Over een bedje van rucola verdelen en strooi er 8 gehalveerde olijven over.

    Pluspunten

    • Paprika staat bekend om een hoog gehalte aan vitamine C. Als u ze rauw serveert in een salade komt er meer van de vitamine vrij dan wanneer ze worden gekookt. Ze bevatten ook veel bètacaroteen en andere carotenoïden, zoals capsanthine en zeaxanthine. Dit zijn allemaal antioxidanten die helpen kanker, hartziekten, beroerten en staar te voorkomen. * • Papaja bevat veel vitamine C en beschermende carotenoïden, en daarnaast ook calcium, ijzer en zink. * • Pompoenzaad levert eiwit, voedingsvezels, onverzadigde vetzuren, vitamine E en enkele B-vitaminen, maar ook ijzer dat het bloed gezond houdt, magnesium dat de lichaamscellen gezond houdt en zink dat de groei en ontwikkeling stimuleert.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, C * ✓✓ B6, E * ✓ B1, B2, ijzer, kalium, koper

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren