Pasta met aardappels, bonen en pesto

    Pasta met aardappels, bonen en pesto

    3keer bewaard
    30min


    Maak dit als eerste!

    Dit is een traditioneel Ligurisch gerecht dat meestal wordt bereid met aardappels, sperziebonen en jonge tuinbonen. De broccoli en de courgettes in dit recept zorgen voor nog meer groene groenten. De pesto is lichter dan de traditionele versies, maar voegt nog steeds een heerlijke smaak toe aan het geheel.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 600 g krielaardappels in de schil, gehalveerd of in vieren
    • 225 g broccoli, in kleine roosjes
    • 75 g gedopte tuinbonen, eventueel geschild (350-400 g met peulen)
    • 175 g fijne sperziebonen, schoongemaakt
    • 2 courgettes, in stukken
    • 300 g pastabuisjes of holle pasta, zoals casarecce (dunne, opgerolde pasta), gemelli (dunne spiralen), orecchiette (kleine oortjes) of gnocchi (geplooide schelpen)
    • takjes verse basilicum ter garnering
    • Voor de tomatenpesto
    • 4-5 teentjes knoflook, grofgesneden
    • 2 el pijnboompittten
    • 100 g verse basilicum
    • 50 g Parmezaanse kaas, vers geraspt
    • 4 el extra vergine olijfolie
    • 2 rijpe tomaten, in blokjes
    • zout

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 10min  ›  Bereiding: 20min  ›  Klaar in:30min 

    1. De aardappels ong. 15 minuten in kokend water net gaar, maar niet zacht laten worden. Broccoli, tuinbonen, sperziebonen en courgette toevoegen en alles nog 5 minuten zachtjes laten koken.
    2. Intussen de pasta in 10-12 minuten al dente koken (of volgens de gebruiksaanwijzing)
    3. Maak de pesto terwijl de groenten en de pasta koken. Gebruik vijzel en stamper om de knoflook met een snufje zout en pijnboompitten fijn te malen. Basilicum toevoegen en blijven stampen tot een grote pasta ontstaat. Dan Parmezaanse kaas en olie toevoegen. Stamp tenslotte de tomaten fijn. U kunt de pesto ook met een keukenmachine maken. In dat geval voegt u alle ingrediënten behalve de olie toe, die u tot een pasta verwerkt. Terwijl de machine blijft draaien tenslotte langzaam de olie toevoegen.
    4. Pasta en groenten laten uitlekken en vermengen. De pesto er bovenop scheppen, garneren met takjes basilicum en direct serveren.

    Variaties en tips

    • Voor een sterkere basilicumsmaak gebruikt u in de pesto geen Parmezaanse kaas. Meng de pesto met de pasta en de groenten en schep er wat geitenkaas op. * • Voor Siciliaanse pesto vervangt u de pijnboompitten door gepelde amandelen. Snijd de amandelen klein en voeg ze toe aan het fijngestampte mengsel. * • Om de smaak te versterken, of als het basilicum niet op zijn best is, voegt u enkele takjes verse munt, peterselie en/of rucola toe.

    Pluspunten

    • Knoflook bevat een bio-actieve stof, allicine genaamd, die antischimmel- en antibiotische eigenschappen heeft. Het vermindert ook het cholesterolgehalte in het bloed en voorkomt bloedklontering, zodat het ook het risico op een hartaanval en een beroerte verkleint.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ C, calcium * ✓✓ A, B1, B6, E, foliumzuur, niacine, ijzer, kalium, koper * ✓ selenium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren