Pasteitje van biefstuk en niertjes

    Pasteitje van biefstuk en niertjes

    5keer bewaard
    2uur20min


    1 persoon heeft dit gemaakt

    Het knapperige laagje filodeeg is een lekkere afwisseling van een traditionele bladerdeeg- of kruimeldeeglaag. Bovendien is het luchtiger en minder vet. Serveren met een royale portie groenten, zoals gekookte worteltjes en peultjes, en voeg meer aardappels toe voor de zetmeelrijke koolhydraten.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 4 el extra vergine olijfolie
    • 350 g lendenbiefstuk, zonder vet en in blokjes van 4 cm
    • 2 lamsniertjes, in blokjes
    • 250 g sjalotjes, gehalveerd
    • 2 teentjes knoflook, geperst
    • 2 tl verse tijmblaadjes
    • 1 laurierblaadje
    • 1 el worcestersaus
    • 150 ml runderbouillon, bij voorkeur zelfgemaakte (zie deze website)
    • 150 ml donker bier
    • 225 g champignons, gehalveerd
    • 3 worteltjes, in stukken gesneden
    • 250 g nieuwe aardappels, geschrapt en in blokjes van 2,5 cm
    • 8 grote vellen filodeeg, circa 36×18 cm, ontdooid als ze uit de diepvries komen
    • peper en zout

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 2uur  ›  Klaar in:2uur20min 

    1. In een grote pan 2 eetlepels olie verhitten, de biefstuk toevoegen en 2-3 minuten bakken. Goed doorroeren, zodat alle blokjes mooi bruin zijn. Het vlees met een schuimspaan uit de pan halen en apart zetten. De niertjes aan de pan toevoegen en
    2. in 1-2 minuten bruin bakken. Met een schuimspaan uit de pan nemen.
    3. Sjalotjes 1 minuut bakken en vervolgens rundvlees en niertjes weer in de pan doen. Knoflook, tijm, laurierblad, worcestersaus, bouillon en bier toevoegen. Goed roeren en aan de kook brengen. Het vuur laag zetten, de pan afdekken en 1 uur laten sudderen. Champignons, wortels en aardappels toevoegen en goed roeren. Opnieuw arfdekken en nogmaals 30 minuten laten sudderen.
    4. De oven voorverwarmen op 190°C/gasstand 5. Haal het vleesmengsel met een schuimspaan uit de pan en verdeel het over 4 vuurvaste schaaltjes van ong. 350 ml. Laurierblad verwijderen. Uit de ingrediënten is waarschijnlijk veel vocht gekomen; laat dit 5 minuten koken of tot ong. 450 ml inkoken. Op smaak brengen en over het vlees schenken. Langzaam laten afkoelen.
    5. Een blaadje filodeeg bestrijken met een beetje van de resterende olie. Leg er een ander blaadje op en bestrijk dat ook met olie. Goed samendrukken en over een vormpje leggen. De randen wegknippen. Herhaal de procedure voor de overige 3 schaaltjes. Bak de pasteitjes in ong. 20 minuten goudbruin en heet.

    Variaties en tips

    • Voeg een reepje sinaasappelschil toe aan de knoflook in stap 2. Voeg 150 g koolraap, in blokjes gesneden, 2 stengels bleekselderij, in schijfjes gesneden, en 125 g aardappels toe met de champignons. Verwijder de schil bij stap 3. * • Vervang de niertjes door 1 blik gerookte oesters, circa 85 g, uitgelekt. Voeg ze toe net voor u de schoteltjes afdekt met filodeeg.

    Pluspunten

    • Traditioneel worden pasteitjes vaak gemaakt met bladerdeeg, maar dat bevat meer verzadigde vetzuren dan filodeeg. Filodeeg is dus vetarmer en de luchtige structuur vult de robuuste smaken van biefstuk en niertjes goed aan. Bestrijk met olijfolie in plaats van boter, zodat u de hoeveelheid verzadigde vetzuren nog verder omlaag brengt.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, B1, B2, B6, B12, C, E, niacine, selenium, zink * ✓✓ C, foliumzuur, ijzer, kalium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren