Perzische lamscouscous

    Perzische lamscouscous

    19keer bewaard
    1uur35min


    10 personen hebben dit gemaakt

    Mager lamsvlees en dadels worden langzaam gestoofd in een rijk gekruide saus, geserveerd op een bedje couscous met pistachenoten en gegarneerd met de pitten van granaatappels. Deze exotische schotel kan heel goed van tevoren bereid worden. Serveren met brood of chapati's en een eenvoudige groene salade.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 350 g magere lamsbout, bot en vet verwijderd, in blokjes
    • 1 el extra vergine olijfolie
    • 4 teentjes knoflook, fijngesneden
    • 2 el fijngehakte verse gember
    • 2 uien, gehalveerd en in dunne ringetjes
    • 1 verse rode chilipeper, zaad verwijderd en in ringetjes
    • 2 plukjes saffraandraad
    • 2 tl gemalen koriander
    • 2 tl gemalen komijn
    • 1 tl gemalen kaneel
    • 1 tl paprikapoeder
    • 100 g ontpitte dadels, in plakjes
    • 600 ml lamsbouillon, bij voorkeur zelfgemaakt (zie deze website)
    • peper en zout
    • pitten van 1 kleine granaatappel ter garnering
    • Voor de couscous met pistachenoten
    • 300 ml lamsbouillon, bij voorkeur zelfgemaakt (zie deze website)
    • 400 g kant-en-klare couscous
    • 15 g verse koriander, fijngesneden
    • 25 g pistachenoten, grof gehakt

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 1uur15min  ›  Klaar in:1uur35min 

    1. Een pan met antiaanbaklaag verhitten en het lamsvlees in porties aan alle kanten bruin braden. Met een schuimspaan uit de pan scheppen en warmhouden.
    2. Olie in de pan schenken en vervolgens knoflook, gember, ui en chilipeper. 10 minuten op een laag vuurtje laten bakken en daarbij regelmatig roeren. Het vlees weer aan de pan toevoegen en tevens saffraan, gemalen koriander, komijn, kaneel en paprikapoeder erbij strooien. Ong. 30 minuten laten sudderen, daarbij goed roeren en dadels en bouillon toevoegen. Op smaak brengen, de pan afdekken en het vlees in ong. 1 uur zachtjes gaar laten sudderen.
    3. Bereid de couscous ong. 15 minuten voordat het lamsvlees gaar is. Breng de bouillon aan de kook, voeg de couscous toe en breng de pan opnieuw aan de kook. Haal de pan van het vuur, sluit hem goed af en laat de couscous 10 minuten wellen.
    4. Maak de couscous met een vork los zodat hij luchtig blijft. Voeg dan koriander en pistachenoten toe en schep alles op een voorverwarmd bord. Schep het lamsvlees boven op de couscous, strooi er de granaatappelpitten over en serveer direct.

    Pluspunten

    • Pitten van granaatappels zijn zowel zoet als zur van smaak en zodoende dus geschikt ter garnering voor zowel zoete als hartige gerechten. Bovendien leveren ze vitamine C en voedingsvezels. Reden genoeg dus om ze vaak te gebruiken.

    Variaties en tips

    • U kunt dit gerecht tot het einde van stap 3 een dag van tevoren bereiden. Laat het afkoelen en zet het in een afgedekte kom in de koelkast. Warm het lamsvlees weer op terwijl de couscous weekt in stap 4. Zorg ervoor dat het vlees goed heet is. * • Voor een pikantere smaak vervangt u de koriander in de couscous door fijngesneden rucola of waterkers.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ B1, B6, B12, E, niacine, ijzer * ✓✓ B2, C, zink * ✓ A, foliumzuur

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren