Pesto-rijsttaart met mozzarella

    Pesto-rijsttaart met mozzarella

    48keer bewaard
    1uur10min


    42 personen hebben dit gemaakt

    Deze taart heeft een ‘risottobodem’ en een Mediterrane groentevulling. Bovenop ligt gesmolten mozzarella. Het gerecht ziet er prachtig uit en smaakt opzienbarend! Geef er een knapperige groene salade bij of fijngesneden bleekselderij en witlof, aangemaakt met wat magere yoghurt en munt.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • Voor de risottobodem
    • 15 g boter
    • 1 kleine ui, fijngesneden
    • 200 g risottorijst
    • 600 ml warme groentebouillon
    • 1 knoflookteentje, grofgesneden
    • 25 g verse basilicum
    • 25 g Parmezaanse kaas, vers geraspt
    • 15 g pijnboompitten
    • 1 el extra vergine olijfolie
    • schil van 1 citroen, fijngeraspt
    • 1 klein ei, losgeklopt
    • zout en peper
    • Voor de vulling
    • 1 el extra vergine olijfolie
    • 1 rode ui, in plakjes
    • 300 g courgette, in plakken
    • 250 g tomaten, in stukjes
    • 125 g mozzarella, in blokjes
    • vers basilicumblad ter garnering

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 50min  ›  Klaar in:1uur10min 

    1. Verwarm de oven voor op 190°C/gasstand 5. Bereid eerst de risotto voor de bodem: smelt de boter in een grote koekenpan en bak daarin de ui op een laag vuurtje in 4-5 minuten zacht, maar niet bruin. De rijst toevoegen en 1 minuut doorroeren.
    2. Een soeplepel bouillon toevoegen en die al roerend op een matig vuur laten koken tot vrijwel alle bouillon is opgenomen. Vervolgens de volgende lepel bouillon toevoegen. Verwerk op deze manier alle bouillon en blijf veelvuldig roeren. Als alle bouillon is opgenomen moet de rijst beetgaar en romig zijn. Neem de pan van het vuur.
    3. Knoflook, basilicum, Parmezaanse kaas, pijnboompitten en olijfolie in een keukenmachine vermalen en samen met citroenrasp en ei door de rijst roeren. Op smaak brengen met zout en peper.
    4. Schep het risottomengsel in een springvorm (diameter 23 cm, diepte ong. 3 cm) en verdeel het gelijkmatig over de bodem en tegen de rand. Zet de vorm op een bakplaat en bak de bodem in ong. 20 minuten lichtbruin en vrij stevig.
    5. Intussen in een grote pan de olie voor de vulling verhitten en hierin ui en courgette al roerend lichtbruin bakken. De tomaten erdoor roeren, de pan afdekken en 8-10 minuten op een matig vuurtje laten sudderen tot de courgette beetgaar is. Schud de pan af en toe heen en weer.
    6. Schep de groenten in de springvorm en strijk de bovenkant glad. Verdeel de mozzarella over de groenten. Bak 8-10 minuten totdat de kaas is gesmolten en bubbelt. Serveer warm, gegarneerd met basilicumblad.

    Variaties en tips

    • Vervang om tijd te besparen het basilicummengsel door 5 el kant-en-klare pesto. * • Maak voor een rijsttaart met aubergine en haloumi de risotto volgens het hoofdrecept tot het eind van stap 2 en voeg wat saffraandraadjes toe aan de bouillon. Vervang het pestomengsel door 25 g geroosterde fijngesneden amandelen, 2 el fijngehakte verse munt en de fijngeraspte schil van 1 sinaasappel. Roer er het losgeklopte ei en peper en zout naar smaak door, en maak de risottobodem verder, zoals in het hoofdrecept is aangegeven. Bak voor de vulling 3 uitgeperste knoflookteentjes 30 seconden in 2 el extra vergine olijfolie. Voeg 375 g in blokjes gesneden aubergine toe en bak op een hoog vuur al roerend in circa 10 minuten zacht en lichtbruin. Voeg 1 blik tomatenblokjes, circa 400 g, met het sap toe en laat circa 5 minuten sudderen totdat het meeste vocht is verdampt. Schep in de vorm, verdeel er 125 g blokjes haloumi over en bak in 8-10 minuten goudbruin. Serveer warm, gegarneerd met takjes verse munt.

    Pluspunten

    • Rijst wordt ook gebruikt als natuurlijk medicijn bij verschillende spijsverteringsproblemen, zoals milde vormen van diarree en constipatie. * • Pesto, een klassieke Italiaanse saus, bevat door de olijfolie, pijnboompitten en Parmezaanse kaas veel vet. Maar het meeste vet is van de gezonde, enkelvoudig onverzadigde soort. * • Mozzarella bevat minder vet dan de meeste andere kaassoorten en daardoor ook minder calorieën.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A * ✓✓ B12, niacine, calcium, koper, zink * ✓ B1, B2, B6, E, foliumzuur, ijzer, kalium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (4)

    van
    1

    Het vulde goed en was erg smaakvol. Ik had een wat grote springvorm, dus ik had er geen randen langs kunnen maken. Ik kon er dus geen taartpunten van snijden, maar dat maakt voor de smaak niks uit. - 23 jul 2014

    van
    0

    - Gewaardeerd op - 07 okt 2015

    WendyMoesé
    0

    Super lekker recept! Alleen moest bij mij de risotto wel iets langer dan 20 minuten in de oven voordat het enigszins hard werd, verder zijn alle smaken bij elkaar erg goed. - 02 sep 2015

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren