Inloggen Aanmelden

Pikante kabeljauwmaaltijdsoep

De waaier aan groenten die in deze soep wordt gebruikt, garandeert dat het gerecht zowel heerlijk als gezond is. De bouillon kunt u een dag van tevoren maken, zodat u alleen de vis nog hoeft toe te voegen. Dit is dan ook een ideale doordeweekse maaltijd. Met dit soort gerechten tovert u in enkele minuten een gezonde maaltijd op tafel.

Lidy Nooij

Ingrediënten
Porties: 4 

  • 2 takjes peterselie
  • 2 takjes verse tijm
  • 1 laurierblaadje
  • een stuk bleekselderij van 7,5 cm
  • 1 blik fijngesneden tomaten, circa 400 g
  • 750 ml visbouillon, bij voorkeur zelfgemaakt (zie deze website)
  • 4 el cider
  • 1 grote ui, fijngesneden
  • 400 g glazige aardappels, in grote stukken
  • 225 g worteltjes, in dikke schijven
  • 225 g courgettes, in dikke schijven
  • 225 g sperziebonen, in korte stukken
  • 1 gele of rode paprika, zaad verwijderd en in schijfjes
  • 550 g kabeljauwfilet, zonder vel en in grote stukken
  • peper en zout
  • Ter garnering
  • 2 el fijngehakte peterselie
  • 1 el fijngehakte verse bieslook
  • fijngesneden schil van 1 citroen

Bereidingswijze
Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 40min  ›  Klaar in:1uur 

  1. Peterselie, tijm en laurierblaadje samen met de bleekselderij tot een bouquet garni binden en dit in een grote steelpan leggen. Tomaten plus sap, bouillon, cider en ui toevoegen, goed roeren en aan de kook brengen. Het vuur lager zetten, de pan half afdekken en 15 minuten laten sudderen.
  2. Aardappels en wortel toevoegen, het vuur hoger zetten en 15 minuten afgedekt laten koken tot de groenten bijna gaar zijn. Courgette, sperziebonen en gele of rode paprika toevoegen en nogmaals 5 minuten afgedekt laten sudderen tot alle groenten gaar zijn. Het bouquet garni uit de pan halen en weggooien.
  3. Op smaak brengen met zout en peper en vervolgens kabeljauw aan de sudderende bouillon toevoegen. De pan afdekken en 3-5 minuten zachtjes laten koken tot de vis ondoorzichtig en stevig is. Laat de bouillon niet te hard koken, zodat de vis niet te gaar wordt en uit elkaar valt.
  4. Maak de garnering. Meng daarvoor peterselie, bieslook en citroenschil. Schep de vis en groenten in voorverwarmde kommen en voeg dan de bouillon toe. Bestrooi met de garnering en serveer.

Variaties en tips

• Zorg voor afwisseling door andere groenten te gebruiken, zoals broccoliroosjes, in schijfjes gesneden prei, maïs, erwten en groene paprika. Gebruik ze in plaats van courgette, sperziebonen en gele paprika in stap 2. * • Gerookte schelvis smaakt heerlijk in dit gerecht. Vervang de helft of alle kabeljauw door deze vis.

Pluspunten

• Door de soep te serveren met volkoren broodjes bevat het gerecht nog meer voedingsvezels. * • Sperziebonen zijn een goede bron van voedingsvezels en leveren aanzienlijke hoeveelheden foliumzuur. * • Courgettes leveren niacine en vitamine B6.

Bevat per portie

✓✓ ✓ B6, B12, C * ✓ ✓ A, foliumzuur, ijzer, kalium * ✓ B1, niacine, calcium, selenium

Vergelijkbare recepten

Beoordelingen (0)

Jouw beoordeling

Waardeer met sterren

Meer collecties