Pittige Amerikaanse gerst

    Pittige Amerikaanse gerst

    2keer bewaard
    1uur5min


    Maak dit als eerste!

    Gerst is een van de meest geliefde graansoorten bij boeren, omdat het snel groeit en een goede weerstand heeft. Iedereen zou dol moeten zijn op deze nootachtige korrel, omdat hij zo gezond is. Hier zorgen de groenten en kruiden voor een zuidelijk Amerikaans tintje. Serveer met worst of lamsspiesen.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 200 g parelgerst
    • 2 el extra vergine olijfolie
    • 4 lente-uitjes, de witte en groene delen afzonderlijk
    • 2 stengels bleekselderij, fijngesneden
    • 1 ui, fijngesneden
    • 1 groene paprika, zaad verwijderd en fijngesneden
    • 1 verse groene chilipeper, zaad verwijderd en fijngesneden
    • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
    • ½ tl gemalen komijn
    • ¼ tl gedroogde tijm
    • ¼ tl geplette zwarte peperkorrels
    • snufje cayennepeper
    • 500 ml groentebouillon
    • 2 el citroensap
    • zout
    • partjes citroen om te serveren

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 50min  ›  Klaar in:1uur5min 

    1. Een braadpan met zware bodem op een middelhoog vuur verhitten. Parelgerst toevoegen en ong. 4 minuten al roerend roosteren tot de korrels net bruin worden en de geur vrijkomt. Haal de pan dan meteen van het vuur, schep alles in een diepe kom en zet deze apart.
    2. In een vuurvaste schaal op een middelhoog vuur de olie verhitten. Voeg de witte delen van de lente-ui, de bleekselderij, ui en groene paprika toe en sauteer circa 5 minuten tot alles een beetje zacht wordt. Af en toe roeren.
    3. Chilipeper, knoflook, komijn, tijm, peperkorrels en cayennepeper toevoegen. Al roerend nogmaals 5 minuten sauteren.
    4. Gerst en bouillon in de schaal doen, aan de kook brengen, afdekken, het vuur zacht zetten en 30-40 minuten laten sudderen tot de gerst zacht is en de vloeistof is geabsorbeerd.
    5. Op smaak brengen met zout en het citroensap toevoegen. Bestrooi de cajungerst met de groene lente-uitjes en serveren met partjes citroen.

    Variaties en tips

    • Voor Texmex-gerst laat u bleekselderij, groene paprika en tijm achterwege en voegt u in stap 3 1 fijngesneden verse rode chilipeper en de fijngeraspte schil van 1 limoen toe. Voeg het limoensap toe in plaats van het citroensap. * • Maak gesmoorde gerst door de gerst niet te roosteren. Bereid lente-uitjes, bleekselderij, ui en paprika zoals in het hoofdrecept. Voeg ¼ theelepel gedroogde tijm en salie en ¼ theelepel gemalen komijn en een snufje cayennepeper toe en sauteer nog 5 minuten. Parelgerst en bouillon toevoegen en laat zoals in het hoofdrecept koken. Voeg circa 10 minuten voor de gerst klaar is, 100 g kleine broccoliroosjes en 100 g sperziebonen, in stukken van 2 cm, toe. Voeg voor het serveren 1 eetlepel fijngesneden vers bieslook toe.

    Pluspunten

    • De voedingswaarde van gerst is gelijkwaardig aan die van andere graansoorten, en de meeste mineralen en vitaminen zitten in de buitenste lagen. Als de buitenste zemelen en kiemen zijn verwijderd om parelgerst te maken, gaan er enkele vitaminen verloren, vooral B1. * • Extra vergine olijfolie wordt gemaakt van de eerste persing van kwaliteitsolijven. Omdat ze met weinig warmte worden geperst, bevat die olie meer bio-actieve stoffen en essentiële vetzuren dan geraffineerde oliën. * • Chilipepers bevatten per 100 g meer vitamine C dan citrusvruchten, zoals sinaasappels. Om van dat voordeel te profiteren moet u echter veel meer chilipepers eten dan u gewoonlijk eet, of wilt eten.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ C * ✓ B6, foliumzuur, niacine, ijzer, koper, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren