Pizza van polenta met tonijn

    Pizza van polenta met tonijn

    6keer bewaard
    42min


    3 personen hebben dit gemaakt

    Polenta is een heerlijk veelzijdig ingrediënt, zoals blijkt uit deze snelle en eenvoudige pizzabodem. Op zichzelf smaakt polenta nogal flauw, maar het vormt de ideale basis voor andere smaken, zoals de tonijn, de olijven, de kruiden en de rijke tomatensaus die deze pizza vullen. Serveer met een groene salade.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 350 g instantpolenta
    • 1 el fijngehakte verse tijm
    • 3 el fijngehakte peterselie
    • peper en zout
    • 1 el extra vergine olijfolie
    • 1 blik fijngesneden tomaten, circa 400 g
    • 1 gele paprika, gehalveerd en zaad verwijderd
    • 1 blik tonijn in eigen nat, circa 200 g, uitgelekt en in stukken
    • 250 g ricotta, verkruimeld
    • 12 zwarte olijven, pit verwijderd en gehalveerd
    • 1-2 tl verse blaadjes tijm om te garneren

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 30min  ›  Bereiding: 12min  ›  Klaar in:42min 

    1. De polenta ong. 5 minuten in 1,3 liter kokend water koken (of volgens de gebruiksaanwijzing) tot hij dik is.
    2. Haal de pan van het vuur en voeg fijngehakte tijm, peterselie en peper en zout naar smaak toe. Schep de polenta op een ingevette bakplaat of pizzabakvorm en spreid het uit tot een cirkel met opstaande rand, diameter ong. 30 cm. Smeer de randen in met olijfolie. Zet opzij.
    3. Verwarm de grill voor. Tomaten met sap in een steelpan aan de kook brengen en 6-8 minuten op een middelhoog vuur laten sudderen tot de meeste vloeistof is verdampt en de saus nogal dik is. Roer af en toe. Breng op smaak met peper en zout.
    4. Grill ondertussen de gele paprika met de schil naar boven tot hij zwart is. Doe hem in een plastic zak en laat afkoelen tot u hem kunt vastpakken. Verwijder dan de schil en snijd de paprika in reepjes.
    5. Verdeel de tomatensaus over de polentabodem en verdeel hier reepjes paprika, tonijn, verkruimelde ricotta en gehalveerde olijven over. Verlaag de temperatuur van de grill en grill de pizza 10-12 minuten tot de bovenlaag kookt en goudbruin is. Bestrooi met de blaadjes tijm en serveer.

    Variaties en tips

    • Voor pikante pizza met ham en champignons voegt u ¼ theelepel geplette gedroogde chilipepers toe aan de tomatensaus. Vervang de paprika door 150 g kastanjechampignons en bak ze in 2 theelepels extra vergine olijfolie. Vervang de tonijn door 100 g dunne plakjes gekookte ham. * • Voor een pizza met aubergine en ui bakt u 500 g dunne plakjes ui met 1 uitgeperst teentje knoflook circa 20 minuten in 2 theelepels extra vergine olijfolie of tot ze zacht en gekleurd zijn. Verdeel de uien over de bodem. Snijd een aubergine van 250 g in plakjes, smeer ze in met extra vergine olijfolie en grill ze aan beide kanten goudbruin. Verdeel ze over de uien en bestrooi ze met 30 g fijngehakte walnoten, 8 fijngesneden ansjovisfilets en 150 g blokjes mozzarella. Grill de pizza zoals in het hoofdrecept.

    Pluspunten

    • Tonijn in blik behoudt alle vitaminen en mineralen en een deel van de omega-3-vetzuren. Tonijn in eigen nat of pekel bevat slechts de helft van de calorieën van tonijn in olie. * • De wasachtige schil van de paprika's beperkt het verlies aan vitamine C tijdens het bewaren. Het gevolg daarvan is dat ze tot weken na de oogst het gehalte aan vitamine C behouden.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ B12, C, selenium * ✓✓ A, niacine, calcium * ✓ B6, E, ijzer, kalium, koper, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren