Polenta met kalkoen en paddenstoelensaus

    Polenta met kalkoen en paddenstoelensaus

    4keer bewaard
    25min


    3 personen hebben dit gemaakt

    Met dit aromatische gerecht kunt u optimaal gebruik maken van restjes kalkoen of kip. Het bevat ook veel heerlijke paddenstoelen en een kruidige polenta. De saus is erg snel klaar en kan op verschillende manieren worden geserveerd, bijvoorbeeld over rijst of bij gebakken aardappels.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 15 g boter
    • 1 el extra vergine olijfolie
    • 125 g sjalotjes of ui, gesnipperd
    • 1 teentje knoflook, geperst (desgewenst)
    • 300 g kastanjechampignons, in plakjes
    • 175 g gemengde wilde paddenstoelen, in stukjes gescheurd of in plakjes
    • 3 el droge sherry
    • 1 el tomatenpuree
    • 200 g gaar kalkoenvlees, zonder vel en in blokjes
    • 4 el koffieroom
    • peper en zout
    • Voor de gekruide polenta
    • 1 liter kippenbouillon (liefst zelfgemaakte) of groentebouillon
    • 200 g instantpolenta (maïsgriesmeel)
    • 3 el fijngehakte verse bladpeterselie

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 10min  ›  Klaar in:25min 

    1. Verhit boter en olie in een grote koekenpan, voeg sjalotjes of ui en knoflook toe en bak dit op een matig vuur in 2 minuten zacht, maar niet bruin.
    2. Voeg de paddenstoelen toe en bak ze al roerend 3-4 minuten mee totdat ze zachter beginnen te worden en vocht beginnen te verliezen.
    3. Voeg sherry, tomatenpuree en kalkoen toe. Goed doorroeren, het vuur lager zetten en alles goed op laten warmen.
    4. Maak ondertussen de polenta: breng de bouillon in een pan aan de kook en voeg onder voortdurend roeren geleidelijk de polenta toe. Voeg daarna de peterselie toe. Laat alles onder voortdurend roeren op een matig vuur 2 minuten doorkoken, totdat de polenta dik wordt. Voeg peper en zout naar smaak toe.
    5. Roer de room door de kalkoen-paddenstoelensaus en neem dan de pan van het vuur. Breng eventueel op smaak met peper en zout.
    6. Schep de polenta aan één kant van 4 verwarmde borden en giet de saus ernaast. Garneer met takjes peterselie.

    Variaties en tips

    • Maak een wat vollere saus met Griekse yoghurt in plaats van koffieroom. * • Een eenvoudiger versie van de saus maakt u door 450 g gewone champignons te gebruiken. Vervang de sherry door 2 tl worcestersaus. Dit is heerlijk bij gebakken aardappels. * • Vervang voor een heel bijzondere smaak de sherry en tomatenpuree door wat druppels truffelolie of truffelpasta. Geef er rijst bij – bij voorkeur wilde of rode rijst.

    Pluspunten

    • Paddenstoelen bevatten weinig vet en calorieën – 0,5 g vet en 13 kcal per 100 g. * • Polenta is een goede, glutenvrije bron van zetmeelrijke koolhydraten

    Bevat per portie

    ✓✓✓ B12, koper * ✓✓ B2, B6, C, foliumzuur, niacine, ijzer, * ✓ A, B1, kalium, selenium, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren