Polenta op Toscaanse wijze

    Polenta op Toscaanse wijze

    1keer bewaard
    1uur5min


    Maak dit als eerste!

    Polenta is de populaire ‘aardappelpuree’ uit Noord-Italië, een heerlijk gerecht waarvan inmiddels overal ter wereld wordt genoten. In dit recept vormt ‘zachte’ polenta – polenta die men niet laat opstijven – de ideale bovenlaag om een mengsel van kievitsbonen en een romige saus van wilde paddenstoelen te bedekken.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 25 g gedroogd eekhoorntjesbrood
    • 400 ml halfvolle melk
    • 1½ el extra vergine olijfolie
    • 15 g boter
    • 2 stengels bleekselderij, in dunne plakjes
    • 250 g kastanjechampignons, in plakjes
    • 3 el bloem
    • een scheutje citroensap
    • 1 blik kievitsbonen, circa 400 g, uitgelekt en afgespoeld
    • 175 g instantpolenta
    • 2 eieren, losgeklopt
    • 30 g Parmezaanse kaas, vers geraspt
    • peper en zout

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 45min  ›  Klaar in:1uur5min 

    1. Doe het gedroogd eekhoorntjesbrood in een kleine steelpan en voeg 250 ml van de melk toe. Breng het net aan de kook, haal de pan dan van het vuur en zet opzij om te laten weken.
    2. Verhit de olie en de boter in een pan op een middelhoog vuur. Voeg de bleekselderij toe en in 3-4 minuten zachtjes gaar bakken. Roer af en toe. Verhoog het vuur, voeg de champignons toe en laat circa 3 minuten al roerend bakken tot ze zacht zijn.
    3. Voeg de bloem toe en laat 2 minuten al roerend bakken. Giet langzaam de resterende 150 ml melk erbij en laat al roerend koken tot het mengsel net aan de kook is en dik wordt.
    4. Zeef de melk van het eekhoorntjesbrood en giet het bij de saus. Breng die al roerend weer aan de kook. Het eekhoorntjesbrood in stukken snijden en aan de pan toevoegen. 2 minuten laten sudderen, het citroensap toevoegen en op smaak brengen met peper en zout.
    5. Giet de saus in een diepe vuurvaste schaal en spreid ze in een gelijkmatige laag uit. Strooi de kievitsbonen erover en zet opzij.
    6. Verwarm de oven voor op 200°C/gasstand 6. Kook de polenta in een pan met zware bodem en 750 ml kokend water, of volgens de instructies op de verpakking, tot het dik is. Haal de pan van het vuur en voeg de eieren en circa de helft van de geraspte Parmezaanse kaas toe. Breng op smaak met peper en zout.
    7. Giet het polentamengsel over de saus in de schaal. Bestrooi met de rest van de Parmezaanse kaas. Laat ongeveer 20 minuten bakken tot de vulling kookt en de polenta bovenaan lichtbruin is. Serveer heet.

    Pluspunten

    • Polenta is heel veelzijdig, u kunt het zacht serveren bij vis, vlees en groenten als alternatief voor pasta of rijst, maar u kunt het ook laten opstijven, in stukken snijden en dan grillen of bakken. Het is vooral handig voor mensen die een tarwe- of glutenvrij dieet volgen. * • Melk is een van de meest voedzame voedingsmiddelen, met veel calcium en eiwitten, maar ook B-vitaminen en fosfor. * • De olie uit olijven bevat veel enkelvoudig onverzadigde vetzuren. Die gezonde vetten zouden het cholesterolgehalte in het bloed verlagen.

    Variaties en tips

    • Vervang de kievitsbonen door pinto- of cannellinibonen uit blik. * • Voor gebakken polenta met tonijn bakt u 2 fijngesneden stengels bleekselderij, 2 fijngesneden worteltjes en 1 fijngesneden ui in de olie en de boter. Voeg de bloem en dan langzaam 250 ml groentebouillon en 125 ml halfvolle melk toe. Breng al roerend aan de kook en laat circa 5 minuten sudderen. Voeg 2 blikken tonijn in eigen nat, à circa 200 g, uitgelekt, toe en roer voorzichtig, zodat grote stukken vis breken. Breng op smaak met peper en zout. Bereid de polenta zoals in het hoofdrecept, maar laat de Parmezaanse kaas achterwege. Giet het vismengsel in een vuurvaste schaal, dek af met de polenta en bestrooi met 1 eetlepel vers geraspte Parmezaanse kaas. Bak zoals in het hoofdrecept. * • Verdeel 500 g spinazie, gestoomd, goed uitgelekt en grofgesneden, over de saus voor u de bonen toevoegt.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ koper * ✓✓ B2, B12, niacine, calcium, kalium, selenium, zink * ✓ A, B1, B6, foliumzuur, ijzer

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren