Polentataart met ham en maïs

    Polentataart met ham en maïs

    3keer bewaard
    1uur15min


    1 persoon heeft dit gemaakt

    Zachte polenta is ideaal als taartbodem, zeker als er kruiden door worden gemengd. De vulling bestaat uit blokjes ham, broccoliroosjes, babymaïs en lente-ui in een mosterdsaus. Serveer dit gerecht warm met bijvoorbeeld een salade van geblancheerde haricots verts met plakjes courgette.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • Voor de polenta
    • 150 g instantpolenta
    • 600 ml kippenbouillon
    • 25 g boter, op kamertemperatuur
    • 2 el vers bieslook, fijngeknipt
    • 2 el peterselie, fijngehakt
    • zout en peper
    • Voor de vulling
    • 250 g broccoli, in kleine roosjes
    • 85 g babymaïs, in de lengte gehalveerd
    • 200 g magere, gekookte ham, in blokjes
    • 3 lente-uitjes, in dunne plakjes
    • 3 eieren, losgeklopt
    • 240 ml halfvolle melk
    • 1 tl Dijonmosterd
    • 2 el vers bieslook, fijngeknipt, ter garnering

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 55min  ›  Klaar in:1uur15min 

    1. Verwarm de oven voor op 190°C/gasstand 5. Breng de bouillon in een grote pan aan de kook, voeg gelijkmatig de polenta toe, en blijf constant roeren met een houten lepel om klontjes te voorkomen. Verwarm op een matig vuur al roerend in circa 5 minuten tot een dikke, smeuïge massa, waarbij de polenta los van de randen moet komen.
    2. Neem de pan van het vuur en klop boter, bieslook, peterselie en daarna zout en peper naar smaak erdoor. Laat circa 10 minuten afkoelen.
    3. Schep de polenta in een licht met olie ingevette, circa 4 cm diepe springvorm met rechte rand. Verdeel de polenta met de achterkant van een metalen lepel gelijkmatig over de bodem en rand. Zet daarna de vorm op een bakplaat.
    4. Kook voor de vulling de broccoli en maïs 3 minuten in kokend water. Giet goed af en schep de groenten in de vorm. Leg hier de ham en lente-uitjes bovenop.
    5. Klop de eieren los met melk, mosterd en zout en peper naar smaak. Schenk dit mengsel over de ham en groenten. Bak in 35-40 minuten goudbruin.
    6. Neem de taart voor het serveren voorzichtig uit de vorm en strooi er bieslook over. Serveer warm.

    Variaties en tips

    • Vervang de babymaïs door uitgelekte maïs uit blik of door diepvriesmaïs. * • Kook voor een vegetarische taart de polenta in groentebouillon en vervang de ham door 1 blik kikkererwten, circa 400 g, uitgelekt en afgespoeld. * • Maak een polentataart met artisjokken en gedroogd rundvlees. Breng de polenta op smaak met 4 el fijngehakt vers basilicum in plaats van met peterselie en bieslook. Laat de polenta afkoelen en druk tweederde tegen de bodem en rand van een licht ingevette metalen vorm van 23 cm. Verdeel 100 g fijngesneden bresaola (gedroogd rundvlees), 2 in plakjes gesneden tomaten en 1 blik artisjokharten, circa 400 g, uitgelekt en gehalveerd, over de bodem. Klop 2 eieren los met 120 ml halfvolle melk en zout en peper naar smaak. Schenk dit in de vorm. Druk de rest van de polenta op een licht met bloem bestoven werkvlak uit tot een 5 mm dikke cirkel. Steek hier 12 rondjes van 4 cm uit en leg deze dakpansgewijs op de vulling. Besmeer licht met 1 el extra vergine olijfolie en bestrooi met 30 g vers geraspte Parmezaanse kaas. Bak in een op 180°C/gasstand 4 voorverwarmde oven in 40 minuten goudbruin.

    Pluspunten

    • Polenta bevat weinig vet en is een rijke bron van zetmeelrijke koolhydraten. Door het eten van polenta voldoet u eerder aan de adviezen om meer koolhydraten en minder vet te eten. * • Ham is een voortreffelijke bron van vitamine B1, die ervoor zorgt dat de energie vrijkomt uit voedsel met koolhydraten, zoals polenta. * • Broccoli bevat volop vitaminen, waaronder veel antioxidanten en vitamine B6, foliumzuur en niacine. De groente is ook een goede bron van bio-actieve stoffen, met name indolen, die – zoals onderzoek heeft uitgewezen – de kans op borstkanker kunnen verkleinen.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ C * ✓✓ A, B12, zink * ✓ B1, B2, B6, foliumzuur, niacine, calcium, ijzer, kalium, selenium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren