Pompoenflan

    Pompoenflan

    2keer bewaard
    2uur


    Maak dit als eerste!

    Deze flan bestaat uit een heel licht custardmengsel op basis van pompoen, eieren en zure room. Voor extra smaak zorgen sinaasappelrasp en -sap. U kunt van deze flan prachtige punten snijden en het is heerlijk als u er wat extra zure room bij serveert.

    Ingrediënten
    Porties: 6 

    • 1 kleine pompoen met oranje vruchtvlees, circa 450 g
    • geraspte schil en sap van 1 grote sinaasappel
    • 2 eieren
    • 100 g ongeraffineerde suiker
    • 1 tl kaneel
    • ½ tl gemberpoeder (djahé)
    • ¼ tl vers geraspte nootmuskaat
    • ¼ tl zout
    • 1 el cognac (desgewenst)
    • 150 ml zure room
    • Extra
    • 1 tl poedersuiker, gezeefd
    • 6 el zure room

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 1uur30min  ›  Bereiding: 30min  ›  Klaar in:2uur 

    1. Schil de pompoen en snijd hem in blokjes; verwijder de pitjes. Doe de blokjes samen met het sinaasappelsap in een steelpan. Breng aan de kook, temper het vuur en laat in 20-25 minuten zacht worden. Giet goed af. Pureer de pompoenblokjes in een keukenmachine. Verwarm de oven voor op 180°C/gasstand 4.
    2. Klop de eieren los in een kom en klop er dan de geraspte sinaasappelschil, suiker, kaneel, gemberpoeder, nootmuskaat, zout, cognac (eventueel) en zure room door. Voeg de pompoenpuree toe en meng goed.
    3. Schenk het mengsel in een vlaai- of taartvorm van porselein. Bak 25-30 minuten totdat de flan vrij stevig is. Maak de rand los met een tafelmes en laat circa 1 uur afkoelen of wacht tot de flan volledig is afgekoeld.
    4. Serveer de flan als die nog iets warm is of zet de flan afgedekt in de koelkast. Strooi er poedersuiker over en geef er wat extra zure room bij.

    Een variatie

    • Splits voor een gesouffleerde flan in stap 2 de eieren en klop de dooiers los met geraspte sinaasappelschil, suiker, ½ tl kaneel, 1 tl koek- en speculaaskruiden, zout en cognac (desgewenst). Meng door de pompoenpuree. Klop de eiwitten tot er zachte pieken ontstaan en spatel met de zure room door het pompoenmengsel. Schenk in een 5 cm diepe ovenschaal van 20-23 cm. Strooi er 30 g fijngehakte pecannoten over en bak zoals in het hoofdrecept is aangegeven, totdat de flan licht goudbruin is en iets gerezen. Serveer meteen, bestrooid met poedersuiker en met wat zure room.

    Pluspunten

    • Pompoen met oranjegekleurd vruchtvlees is een goede bron van de antioxidant bètacaroteen, wat de oranje kleur ook al aangeeft. * • Zure room is minder vet dan slagroom, maar geeft toch een volle smaak en een romig effect. * • Kaneel wordt vaak genoemd in het Oude Testament. In de Middeleeuwen was het bijna even populair als zwarte peper. Kaneel heeft ook geneeskrachtige eigenschappen en zou bijvoorbeeld helpen bij een verstopte neus.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A * ✓✓ C * ✓ B12, foliumzuur, calcium, kalium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren