Provençaals kalkoenbrood

    Provençaals kalkoenbrood

    4keer bewaard
    1uur15min


    Maak dit als eerste!

    In het Middellandse-Zeegebied namen de mensen als ze op het land moesten werken vroeger een uitgehold brood mee, gevuld met koud vlees en salade. Zo hadden ze rond het middaguur een maaltijd vol eiwitten en koolhydraten. In deze hedendaagse versie wordt mager kalkoenenvlees verwerkt, samen met een aromatische pesto.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 1 knapperig rond brood, circa 400 g
    • 3 el pesto
    • 1 grote vleestomaat, circa 200 g, in plakjes gesneden
    • 50 g waterkers en tuinkers
    • 1 avocado, in schijfjes gesneden
    • 1 el citroensap
    • 175 g gaar kalkoenvlees, zonder vel, in dikke plakken
    • peper en zout

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 1uur  ›  Klaar in:1uur15min 

    1. Snijd een kapje van het brood. Verwijder het zachte brood uit het kapje en uit het midden van het brood en zorg er daarbij voor dat er een laag van 2 cm overblijft. Verdeel de pesto gelijkmatig over de onderkant van het kapje en de binnenkant van het brood.
    2. Verdeel de helft van de plakjes tomaat over de bodem van het brood en voeg peper en zout naar smaak toe. Verdeel de helft van de waterkers en tuinkers gelijkmatig over de tomaten. Besprenkel de schijfjes avocado met citroensap en leg ze in één laag in het brood. Voeg vervolgens kalkoen en peper en zout naar smaak toe. Leg hier de resterende plakjes tomaat op en tot slot de resterende waterkers en tuinkers. Druk de vulling iets aan en zet het kapje erop.
    3. Wikkel het brood in aluminium- of plasticfolie en zet het minimaal 1 uur in de koelkast of tot het moment van serveren. Snijd het brood voor het serveren in vieren.

    Variaties en tips

    • Vervang het brood door 4 kleine ciabatta's of bijvoorbeeld pistolets. * • Gebruik in plaats van pesto een pasta van zwarte olijven of zongedroogde tomaten. * • Maak een vegetarische versie door de kalkoen door aubergine te vervangen. Snijd 1 aubergine in 8 dikke plakken, bestrijk ze licht met extra vergine olijfolie en grill ze aan beide kanten zacht en lichtbruin. Of vervang de avocado door een in dunne reepjes gesneden rode paprika.

    Pluspunten

    • De gezonde eigenschappen van waterkers zijn al eeuwenlang bekend. Hippocrates schreef in 460 v.C. over de genezende werking ervan en bouwde het eerste ziekenhuis ter wereld bij een rivier, zodat hij waterkers kon kweken voor zijn patiënten. Waterkers levert flink wat antioxidanten, zoals vitamine C, vitamine E en carotenoïden, en aanzienlijke hoeveelheden van de B-vitaminen foliumzuur, niacine en B6. * • De laatste jaren wordt er wat minder brood gegeten omdat wel gedacht wordt dat het een dikmaker is – wat absoluut niet waar is. Ook witbrood levert redelijk wat voedingsvezels en broodbakkers zijn verplicht het brood met vitaminen en calcium te verrijken.

    Bevat per portie

    ✓✓ B6, niacine, selenium * ✓ B12, E, foliumzuur, calcium, ijzer, kalium, koper, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren