Provençaalse scampi

    Provençaalse scampi

    6keer bewaard
    45min


    Maak dit als eerste!

    Een eenvoudige salade van schijfjes tomaat besprenkeld met een beetje vinaigrette en geserveerd op een bedje van verse jonge spinazie smaakt erg goed bij dit stijlvolle gerecht. Samen vormen ze de ideale snelle avondmaaltijd.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 1 el extra vergine olijfolie
    • 1 grote ui, fijngesneden
    • 1 venkelknol, fijngesneden
    • 1 flinke teen knoflook, uitgeperst
    • 1 blik fijngesneden tomaten, circa 400 g
    • 125 ml visbouillon, bij voorkeur zelfgemaakt (zie deze website)
    • ½ el venkelzaad
    • fijngeraspte schil en sap van ½ sinaasappel
    • peper en zout
    • snufje saffraandraden
    • 250 g langkorrelrijst
    • 400 g gepelde rauwe scampi
    • verse blaadjes basilicum om te garneren

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 30min  ›  Klaar in:45min 

    1. Verhit de olie in een braadpan met antiaanbaklaag en goed sluitend deksel. Voeg ui, venkel en knoflook toe en laat 5 minuten op een middelhoog vuur bakken terwijl u af en toe roert tot alles zacht maar niet bruin is. Voeg de tomaten met sap, de bouillon, het venkelzaad, de sinaasappelschil en sap toe en breng op smaak met peper en zout. Breng al roerend aan de kook, temper het vuur en dek de pan half af. Laat 12 minuten sudderen.
    2. Verkruimel ondertussen de saffraandraden in een steelpan met kokend water. Voeg de rijst toe en kook deze in 10-12 minuten gaar, of volgens de geruiksaanwijzing.
    3. Breng de tomatensaus opnieuw aan de kook. Leg de scampi boven op de saus, dek de pan goed af en laat 3-4 minuten koken op een laag vuur tot de scampi gaar en ondoorzichtig zijn. Laat het mengsel niet koken, anders worden de scampi taai.
    4. Laat de rijst uitlekken en verdeel hem over 4 kommen. Schep de scampi en de tomatensaus erbij. Bestrooi met basilicum en serveer meteen.

    Variaties en tips

    • Deze combinatie van zeevruchten en tomaten vormt ook een heerlijke saus bij 400 g volkoren spaghetti. * • Voor tonijn op Provençaalse wijze maakt u de tomatensaus en voegt u net voor het serveren 2 blikken tonijn in eigen nat, à circa 200 g, uitgelekt, toe. Dit is een heerlijke saus bij gekookte pasta. Serveer met verse dille. * • Vervang de scampi door gepelde rauwe steur- of reuzengarnalen, sint-jakobsvruchten of 400 g gemengde zeevruchten. * • Vervang de venkel door 2 fijngesneden courgettes. Ook fijngesneden sperziebonen en rode, gele, oranje of groene paprika's passen goed in deze saus. * • Voeg voor meer smaak samen met de tomaten een snufje gedroogde chilipeper toe of voeg 3-4 fijngesneden ansjovisfilets uit blik toe.

    Pluspunten

    • Scampi behoort tot de soort schaaldieren die vooral een rijke bron zijn van vitamine E. Vitamine E is eigenlijk een groep van verschillende, aan elkaar verwante stoffen die beschikken over krachtige antioxidante eigenschappen. * • De vitamine C in tomaten zit geconcentreerd in de geleiachtige substantie om de zaden. Vitamine C is belangrijk voor een goed werkend immuunsysteem en een gezonde huid. * • Venkelzaden zouden de spijsvertering bevorderen. Venkelthee wordt vaak aanbevolen om winderigheid te verhelpen.

    Bevat per portie

    ✓✓ B1, B6, B12, niacine * ✓✓ C, E, ijzer, koper, selenium, zink * ✓ calcium, foliumzuur, kalium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren