Provençaalse taart met groenten en feta

    Provençaalse taart met groenten en feta

    26keer bewaard
    1uur40min


    11 personen hebben dit gemaakt

    Deze kleurrijke taart combineert in een krokant omhulsel de klassieke smaken van de Provence – paprika, courgette, tomaat, knoflook en verse kruiden – met feta. De taart kan zowel warm als koud worden geserveerd en is ideaal voor een picknick of een lunch in de tuin.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 1 portie kruimeldeeg met olijfolie
    • Voor de vulling
    • 1 rode paprika, zaad verwijderd en in stukjes
    • 1 gele paprika, zaad verwijderd en in stukjes
    • 2 courgettes, in dikke plakken
    • 1½ el extra vergine olijfolie
    • 2 knoflookteentjes, in plakjes
    • wat takjes verse tijm
    • 4 romatomaten, in vieren
    • 150 g feta, in grove stukjes
    • 2 tl halfvolle melk
    • 1 tl maanzaad (desgewenst)
    • zout en peper

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 40min  ›  Bereiding: 1uur  ›  Klaar in:1uur40min 

    1. Verwarm de oven voor op 200°C. Doe voor de vulling de stukjes paprika en plakken courgette in een braadslee, sprenkel de olie erover en wentel de groenten hierdoor. Strooi de knoflook en tijm erover en braad 15 minuten.
    2. Voeg de tomaten toe en braad de groenten nog eens 10 minuten. Breng op smaak met zout en peper. Zet apart.
    3. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak dun uit tot een rechthoek van circa 30×40 cm. Bekleed hiermee een 3 cm diepe bakvorm met teflonlaag van 18×25 cm. Houd het overgebleven deeg achter. Dit wordt later gebruikt als ‘deksel’ voor de vulling.
    4. Prik de bodem van de vorm in. Bak 10 minuten blind, verwijder het bakpapier en de bonen, en bak in 5 minuten goudbruin.
    5. Vul de vorm gelijkmatig met de groenten. Strooi daarna de feta erover.
    6. Rol het overgebleven deeg uit en snijd het in dunne reepjes. Leg de reepjes in een roosterpatroon over de vulling, bestrijk ze met de melk en strooi er desgewenst maanzaad over.
    7. Bak in 15-20 minuten goudbruin. Serveer de taart warm of koud, in punten of vierkantjes gesneden.

    Variaties en tips

    • Maak een taart met linzen en geitenkaas. Bak voor de vulling 1 fijngesneden ui zacht in 1 el extra vergine olijfolie, samen met 1 uitgeperst knoflookteentje en 2 el fijngesneden verse gemberwortel. Voeg 200 g puylinzen toe, 1 blik tomatenblokjes, circa 400 g, met het sap en 250 ml groentebouillon. Breng de vulling aan de kook, temper het vuur en laat 10 minuten sudderen. Voeg 250 g geschilde, in blokjes gesneden aardappel toe en kook die 10 minuten mee, voeg dan 125 g diepvrieserwtjes toe. Breng weer aan de kook en verwarm nog eens 5-10 minuten tot de aardappels gaar zijn. Voeg desgewenst nog wat bouillon toe. Roer er 50 g fijngesneden waterkers door en breng op smaak met peper en zout. Verdeel de vulling gelijkmatig over de bakvorm en strooi er 100 g verkruimelde geitenkaas over. Maak van het overgebleven deeg reepjes en draai die in de vorm van spiralen. Maak er een roosterpatroon van. Bestrijk met melk en bestrooi met 1-2 tl venkelzaad. Bak zoals in het hoofdrecept is aangegeven.

    Pluspunten

    • Deeg met olijfolie bevat minder verzadigd vet dan deeg dat met boter is gemaakt. De meeste vetzuren in olijfolie zijn enkelvoudig onverzadigd en kunnen helpen het cholesterolgehalte te verlagen. * • Feta is niet al te vet, maar is wel zout. Wilt u de feta wat minder zout, week de kaas dan voor gebruik 15-20 minuten in melk. De melk kan daarna niet meer worden gebruikt. * • Paprika is een uitstekende bron van vitamine C en bètacaroteen. Het bètacaroteengehalte hangt af van de kleur van de paprika: het is bij rode paprika's het hoogst en bij groene paprika's het laagst.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, C * ✓✓ B12, calcium * ✓ B1, B2, B6, foliumzuur, niacine, ijzer, kalium, koper, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (1)

    ajna
    van
    0

    Lekker - 04 feb 2015

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren