Pruimen-gembercake

    Pruimen-gembercake

    9keer bewaard
    1uur50min


    2 personen hebben dit gemaakt

    Door het beslag van deze onweerstaanbare cake wordt een zoete pruimenpuree gemengd. De cake is goed houdbaar en smaakt na een dag of twee zelfs nog beter. Ook als dessert van een lunchpakket is deze cake heerlijk en zorgt hij voor een extra dosis energie.

    Ingrediënten
    Porties: 12 

    • 200 g gebruiksklare ontpitte, gedroogde pruimen, grofgehakt
    • 100 ml sterke Earl Grey-thee, afgekoeld
    • 125 g ongezouten boter
    • 75 g lichtbruine basterdsuiker
    • 75 g rietsuikerstroop
    • 300 g zelfrijzend bakmeel
    • ½ tl bakpoeder
    • ½ tl kaneel
    • 1 ei, losgeklopt
    • 6 el halfvolle melk
    • 75 g stemgember, fijngehakt
    • 2 tl stemgembersiroop (desgewenst)

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 35min  ›  Bereiding: 1uur15min  ›  Klaar in:1uur50min 

    1. Verwarm de oven voor op 160°C/gasstand 2. Bekleed een bakvorm van 23×13x6 cm met bakpapier.
    2. Breng pruimen en thee in een pan aan de kook. Temper het vuur, doe het deksel op de pan en laat dit ongeveer 10 minuten heel zachtjes koken totdat het meeste vocht door de pruimen is opgenomen.
    3. Maak van de pruimen met een keukenmachine of staafmixer een vrij smeuïge puree. Houd apart.
    4. Laat boter, suiker en suikerstroop in een pan op laag vuur tot een glad mengsel smelten. Neem de pan van het vuur en laat iets afkoelen.
    5. Zeef bakmeel, bakpoeder en kaneel in een grote kom en maak een kuiltje in het midden. Klop het warme botermengsel, ei en melk er goed door. Houd 1 el van de fijngehakte gember achter en roer de rest door het beslag.
    6. Schep ongeveer eenderde van het beslag in de vorm en verdeel dit gelijkmatig. Verdeel hierover gelijkmatig de helft van de pruimenpuree. Verdeel hierover weer eenderde van het beslag en vervolgens de resterende puree. Verdeel hierover tenslotte gelijkmatig het resterende beslag.
    7. Strooi de apartgehouden gember over het beslag. Zet de cake in de oven en bak hem 1-1¼ uur tot hij goed gerezen en goudbruin is en stevig aanvoelt. Laat hem circa 10 minuten in de vorm afkoelen, haal hem dan uit de bakvorm en leg hem op een rooster en laat hem volledig afkoelen.
    8. Verpak de cake in aluminiumfolie en wacht minstens 24 uur met het aansnijden. De cake is in een luchtdichte doos of trommel een week houdbaar.

    Bevat per plak

    ✓ A, E, calcium

    Pluspunten

    • Gedroogde pruimen bevatten redelijk wat ijzer, kalium en vitamine B6. Ze bevatten ook veel voedingsvezels, weinig natrium en vrijwel geen vet. Los van het voedingsvezelgehalte staan gedroogde pruimen bekend om hun laxerende werking en kunnen ze dus nuttig zijn bij obstipatie. * • Gedroogde pruimen zijn van nature zoet, zodat in deze cake maar weinig extra suiker nodig is.

    Variaties en tips

    • Laat de pruimen in appelsap wellen in plaats van in Earl Grey-thee. * • Hak voor een snellere versie van deze cake de pruimen in fijne stukjes. Kook ze niet in de thee, maar voeg ze direct samen met de gember toe aan het beslag. Omdat de cake dan minder vochtig wordt moet u de baktijd verkorten tot ongeveer 1 uur. * • Vervang voor een perzik-sinaasappelcake de pruimen door gebruiksklare gedroogde perziken en laat ze in sinaasappelsap koken in plaats van in thee. Verminder de hoeveelheid gember tot 50 g en voeg alles samen met de fijngeraspte schil van 1 sinaasappel toe aan het beslag.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren