Puy-linzen met rode aalbessen

    Puy-linzen met rode aalbessen

    Voeg toe aan favorieten!
    40min


    Maak dit als eerste!

    Puy-linzen hebben een verfijnde smaak en structuur en behouden hun vorm goed tijdens het koken, zodat ze ideaal zijn om te gebruiken in salades. Een combinatie van zoete perziken en scherpe rode aalbessen vult de linzen prachtig aan in dit luchtige, zomerse gerecht. Serveer de salade als bijgerecht bij gegrilde vis of kip.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 200 g Puy-linzen
    • reepje sinaasappel- of citroenschil
    • 1 laurierblaadje
    • 1 el frambozenazijn
    • 150 g rode aalbessen
    • 1 tl vloeibare honing
    • 1 el zonnebloemolie
    • 2 tl hazelnootolie
    • peper en zout
    • 3 stevige, rijpe perziken, gehalveerd, ontpit en in dikke plakken
    • 200 g gemengde sla, zoals rucola, batavia of jonge spinazie

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 10min  ›  Bereiding: 30min  ›  Klaar in:40min 

    1. Doe de linzen in een steelpan, voeg een reepje sinaasappel- of citroenschil en het laurierblaadje toe en bedek met veel koud water. Breng aan de kook, temper het vuur en laat 15-20 minuten zachtjes sudderen tot de linzen beetgaar zijn. Laat ze goed uitlekken en verwijder de citrusschil en het laurierblaadje. Doe de linzen in een grote kom.
    2. Vermeng frambozenazijn, rode aalbessen en honing in een steelpan en voeg 3 eetlepels water toe. Breng aan de kook en laat enkele seconden koken. Haal de pan van het vuur, haal de rode aalbessen er met een schuimspaan uit en voeg ze aan de linzen toe.
    3. Meng zonnebloem- en de hazelnootolie met de kookvloeistof van de aalbessen en breng vervolgens op smaak met peper en zout naar wens. Besprenkel de linzen en de rode aalbessen met deze dressing.
    4. Voeg de perziken toe aan de kom en meng alles voorzichtig, zodat de rode aalbessen en de perziken niet in stukken breken.
    5. Schik de blaadjes sla op een bord. Schep het fruit en de linzen in het midden van het bord en serveer op kamertemperatuur.

    Variaties en tips

    • Vervang de rode aalbessen door ander zacht fruit, zoals bosbessen, en vervang de perziken door nectarines. * • Voor een linzensalade met knoflook doet u 200 g groene linzen in een steelpan met veel koud water en brengt u deze aan de kook. Laat 20-30 minuten sudderen tot ze gaar zijn. Laat uitlekken en doe ze in een kom. Voeg 1 oranje paprika, zaad verwijderd en in stukjes, 1 fijngesneden courgette, 4 fijngesneden tomaten en 2 stengels bleekselderij, in plakken, toe. Meng voor de dressing 2 uitgeperste teentjes knoflook met 1 theelepel puree van zongedroogde tomaten, 2 eetlepels extra vergine olijfolie, 2 theelepels sherryazijn en breng op smaak. Meng met de linzen en de groenten en serveer op kamertemperatuur.

    Pluspunten

    • Net als andere peulvruchten leveren linzen voedingsvezels. Ze zijn ook een goede bron van vitamine B1 en niacine, beide essentieel voor het vrijgeven van energie uit voedsel. * • Hoewel rode aalbessen vooral worden gebruikt in jam, nagerechten en als garnering, smaken ze ook heerlijk in hartige gerechten. Ze zijn een goede bron van vitamine C, hoewel lang niet zo goed als zwarte bessen, want per 100 g bevatten rode aalbessen slechts een vijfde van de hoeveelheid vitamine C die zwarte bessen bevatten.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, C, koper, selenium * ✓✓ foliumzuur, ijzer, kalium, zink * ✓ B1, B2, B6, E, niacine, calcium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren