Quinoa met geroosterde aubergines

    Quinoa met geroosterde aubergines

    86keer bewaard
    1uur10min


    17 personen hebben dit gemaakt

    Quinoa, een voedzame graansoort uit Zuid-Amerika, heeft een structuur die lijkt op die van gekookte gespleten linzen. Het is een geweldig alternatief voor rijst. In dit gerecht wordt het gecombineerd met geroosterde aubergine, paprika, kerstomaten en ui, en gebakken met geitenkaas erop. Serveer met een salade.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 300 g quinoa
    • 3-4 takjes verse tijm
    • 1,2 l groentebouillon
    • 250 g jonge aubergines, overlangs in vieren
    • 1 rode paprika, zaad verwijderd en in stukken
    • 1 rode ui, in stukken
    • 2 el extra vergine olijfolie
    • 200 g kerstomaten
    • 2 teentjes knoflook, uitgeperst
    • 300 ml tomatensap
    • peper en zout
    • 200 g geitenkaas met kruiden, in 8 plakken

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 35min  ›  Bereiding: 35min  ›  Klaar in:1uur10min 

    1. Verwarm de oven voor op 190°C/gasstand 5. Doe de quinoa in een zeef en spoel hem goed af met koud stromend water. Doe hem in een pan met de takjes tijm en de bouillon en breng aan de kook. Dek af en laat 20 minuten zachtjes sudderen, of tot alle bouillon is geabsorbeerd en de quinoa gaar is.
    2. Verhit ondertussen een geribbelde gietijzeren pan. Smeer aubergines, rode paprika en ui in met olijfolie en bak ze 4-5 minuten in de pan tot ze zacht zijn en aan beide kant licht aangebrand. Schep ze op een bord.
    3. Doe de hele tomaten in de grillpan en laat ze circa 2 minuten bakken tot de schil net openbarst. Neem de pan dan van het vuur.
    4. Doe de quinoa als hij gaar is in een vuurvaste schaal. Voeg de geroosterde groenten, knoflook en tomatensap toe en breng op smaak met peper en zout naar wens. Meng alles voorzichtig.
    5. Verdeel de geitenkaas boven op het quinoamengsel. Dek af met aluminiumfolie en schuif 35 minuten in de oven tot de groenten gaar zijn. Serveer heet.

    Variaties en tips

    • Vervang de geitenkaas door een blok zachte kaas van koeienmelk met knoflook en kruiden. Snijd die in plakjes of verkruimel hem. * • Combineer quinoa met verse tonijn. Marineer 2 verse tonijnsteaks, circa 300 g in totaal, in 1 eetlepel extra vergine olijfolie, de geraspte schil van 1 citroen en ¼ theelepel geplette, gedroogde chilipeper. Smeer ondertussen 125 g asperges en 2 courgettes, diagonaal in plakken gesneden, in met 2 eetlepels extra vergine olijfolie en leg ze met elke kant circa 30 seconden onder de grill. Bak de kerstomaten zoals in het hoofdrecept. Leg de tonijn 2 minuten aan elke kant onder de grill. Meng de quinoa, de groenten, de knoflook en het tomatensap in een vuurvaste schaal en voeg een handvol gescheurde, verse blaadjes basilicum toe. Breek de tonijn in stukken en strooi ze over de quinoa. Dek af met aluminiumfolie en laat 25 minuten bakken.

    Pluspunten

    • Quinoa is geen typisch graangewas, want het levert grote hoeveelheden kleine zaden op, maar het wordt wel zoals andere granen bereid. Het bevat weinig vetten en veel zetmeelrijke koolhydraten en meer eiwitten dan andere granen. * • Aubergines zijn vullend maar voegen slechts weinig calorieën toe, te weten slechts 15 kcal per 100 g. * • Geitenkaas is net als andere kazen een goede bron van eiwit en calcium, maar bevat minder vetten dan vele andere, meer traditionele kazen.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, C, koper * ✓✓ B2, B12, niacine, calcium, ijzer, kalium, zink * ✓ B1, B6, E, foliumzuur

    Recent bekeken

    Beoordelingen (1)

    van
    3

    Alle gezinsleden vonden het heerlijk. De paprika en tomaatjes smaakten heerlijk zoet, de aubergine was boterzacht. Ik had geitenkaas met wilde knoflook gebruikt (van AH) waardoor ik geen extra knoflook aan het gerecht hoefde toe te voegen. - 26 jan 2011

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren