Rijke groentesoep

    Rijke groentesoep

    8keer bewaard
    1uur15min


    3 personen hebben dit gemaakt

    Dit is een rijke soep, boordevol verschillende groenten, maar de smaak is toch verfijnd. Zelfgemaakte bouillon als basis is het lekkerst, maar ook kant-en-klare bouillon (uit de diepvries, van een blokje of poeder) is geschikt. Als u een blokje of poeder gebruikt, voeg dan maar weinig zout toe; deze producten bevatten al veel zout van zichzelf.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 1 el zonnebloemolie
    • 1 kleine ui, fijngesneden
    • 1 kleine stengel prei, in dunne schijfjes
    • 1 grote wortel, in dunne schijfjes
    • 1 venkelknol, in schijfjes
    • 225 g koolraap, in blokjes
    • 225 g aardappels, geschild en in blokjes
    • 1 laurierblaadje
    • enkele takjes verse tijm
    • enkele takjes peterselie
    • 600 ml groentebouillon, bij voorkeur zelfgemaakt (zie deze website)
    • 1 blik fijngesneden tomaten, circa 400 g
    • zout en peper
    • venkelblaadjes (van de knol, boven) of fijngesneden vers bieslook om te garneren

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 1uur  ›  Klaar in:1uur15min 

    1. Verhit de olie in een grote pan. Voeg de ui toe en laat 5 minuten stoven, of tot de ui zacht maar niet bruin is. Roer af en toe door.
    2. Voeg prei, wortel, venkel, koolraap en aardappel toe en laat 5 minuten stoven, of tot alles zacht wordt. Bind laurierblaadje, tijm en peterselie samen tot een bouquet garni. Voeg het toe aan de pan, samen met de bouillon en tomaten met sap. Breng op smaak. Breng aan de kook, dek de pan af en temper het vuur. Laat 45 minuten sudderen, of tot alles zacht is.
    3. Verwijder het bouquet garni en breng de soep op smaak. Bestrooi met de fijngesneden venkelblaadjes of het bieslook en serveer kokendheet. Meergranen- of volkorenbrood past uitstekend bij deze soep.

    Variaties en tips

    • Voor een echte wintersoep voegt u meer groenten toe zoals knolselderij, meiknol en pastinaak. Ook witte of groene kool is lekker (voeg groene kool pas halverwege de kooktijd toe). Houdt u iets over, zet het dan koel weg en warm het de volgende dag weer op; de soep smaakt dan zelfs nog beter. * • Parelgort geeft soep een vollere structuur. Roer 50 g parelgort door de zacht geworden groenten, juist voor u de bouillon en de tomaten toevoegt. * • Voeg tegelijk met de ui 1 fijngesneden teentje knoflook toe en 2 tl karwijzaad.

    Pluspunten

    • Nu dankzij de koeltransporten en nieuwe kweekmethodes bijna alle groenten het hele jaar door verkrijgbaar zijn, verliest men de traditionele groenten wel eens uit het oog. Koolraap en aardappels bijvoorbeeld bevatten veel vitamine C. Ooit waren deze groenten belangrijk voor het voorkomen van scheurbuik. Als u ze regelmatig eet, leveren ze veel vitamine C, dat belangrijk is voor de preventie van kanker en hartziekten.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, C, E * ✓✓ B1, B6, foliumzuur * ✓ niacine, ijzer, kalium, koper

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren