Rode-linzengratin met havermout

    Rode-linzengratin met havermout

    7keer bewaard
    50min


    Maak dit als eerste!

    Rode linzen gemengd met kastanjechampignons en bleekselderij vormen de basis van deze hartige gratin. De kaas (Gloucester) en de bovenlaag van havervlokken worden lichtbruin en knapperig als u die enkele minuten in de oven laat bakken. Serveer het gerecht met een tomatensalade en groene groenten, zoals broccoli en courgette.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 2 el extra vergine olijfolie
    • 1 ui, fijngesneden
    • 2 stengels bleekselderij, fijngesneden
    • 200 g kastanjechampignons, in plakjes gesneden
    • 250 g gespleten rode linzen
    • 600 ml groentebouillon
    • 100 g havervlokken
    • 100 g Gloucesterkaas, geraspt
    • snufje cayennepeper
    • peper en zout

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 10min  ›  Bereiding: 40min  ›  Klaar in:50min 

    1. Verhit de olie in een pan op een middelhoog vuur, voeg de ui en de bleekselderij toe en laat 5 minuten bakken terwijl u af en toe roert.
    2. Voeg de plakjes champignons toe en meng goed. Laat nog ongeveer 5 minuten bakken tot ze zacht zijn.
    3. Voeg de linzen en 500 ml van de bouillon toe. Breng aan de kook, temper dan het vuur en dek de pan af. Laat daarna ongeveer 20 minuten sudderen tot de linzen gaar zijn. Voeg de rest van de bouillon toe als de linzen lijken uit te drogen.
    4. Verwarm de oven voor op 220°C/gasstand 8. Meng de havervlokken met geraspte kaas en cayennepeper. Breng de linzen op smaak met peper en zout naar wens terwijl ze koken. Schep alles in een diepe vuurvaste schaal en spreid gelijkmatig uit.
    5. Spreid het havervlokken-kaasmengsel erop uit. Zet de schaal in de oven en laat circa 10 minuten bakken tot de bovenlaag knapperig en goudbruin is. Serveer de gratin heet.

    Variaties en tips

    • Bak ui en bleekselderij met 2 fijngesneden teentjes knoflook en 1 eetlepel fijngehakte verse oregano. * • Voeg in stap 2 een snufje kerriepoeder en gemalen komijn toe met de champignons. * • Maak een gratin met een mix van linzen. Bak hiervoor de ui met 1 fijngesneden teentje knoflook (laat de bleekselderij weg). Vervang de champignons door 1 fijngesneden venkelknol en 2 kleine stengels prei, in plakjes, en laat circa 5 minuten bakken tot ze zacht zijn. Voeg 125 g gespleten rode linzen, 125 g Puy-linzen en de bouillon toe en kook ze zoals in het hoofdrecept. Schep alles in een vuurvaste schaal en schep er een mengsel van 100 g verse bruine broodkruimels, 50 g vers geraspte Parmezaanse kaas en 50 g geraspte cheddar over. Bak de gratin zoals in het hoofdrecept.

    Pluspunten

    • Linzen zijn een wonder van voedingswaarde, met veel eiwitten, zetmeelrijke koolhydraten en voedingsvezels, maar weinig natrium en vetten. * • Kastanjechampignons zijn meestal groter, steviger en bruiner dan gewone champignons. Ze hebben ook een sterkere smaak. Alle champignons leveren redelijke hoeveelheden van bepaalde B-vitaminen. * • Havervlokken zijn hele haverkorrels waarvan het kaf is verwijderd en die vervolgens zijn geplet. Ze bevatten dus net zoveel voedingsstoffen als de hele haverkorrels.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ koper * ✓✓ B1, B6, niacine, calcium, ijzer, zink * ✓ A, B2, B12, E, foliumzuur, kalium, selenium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren