Runderburgers met rode bieten

    Runderburgers met rode bieten

    3keer bewaard
    30min


    Maak dit als eerste!

    Deze zelfgemaakte burgers zijn mager en smakelijk. Serveer ze tussen een focaccia met gebakken ui, waterkers en een saus van rode bieten. Ook volkoren of witte harde of zachte broodjes passen er uitstekend bij. De dikke frieten uit de oven (zie ‘Variaties en tips’) en de gemengde sla maken er een vullende maaltijd van.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 2 sneetjes volkorenbrood, met korst
    • 4 el droge witte wijn
    • 450 g magere biefstuk van de lende of de rug
    • 5 sjalotjes, fijngesneden
    • 3 teentjes knoflook, fijngesneden
    • 2 tl extra vergine olijfolie
    • 2 middelgrote uien, in dikke plakken gesneden
    • 4 kleine focaccia's, naturel of met kruiden, à circa 50 g
    • 50 g waterkers
    • peper en zout
    • Voor de saus van rode bietjes en basilicum
    • 2 gekookte rode bietjes (indien voorverpakt niet in azijn), in blokjes gesneden
    • 12 verse basilicumblaadjes, gescheurd
    • 2 tl extra vergine olijfolie
    • scheutje balsamico

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 15min  ›  Klaar in:30min 

    1. Verkruimel het volkorenbrood en doe het in een kom. Giet er de wijn over en zet opzij.
    2. Maal het rundvlees fijn met een mixer of in een keukenmachine. (Let er bij de keukenmachine op dat u het vlees niet te fijn maalt.) Voeg het brood toe en maal nog 30 seconden. Doe het mengsel in een kom. Voeg sjalotjes en knoflook toe en breng op smaak met peper en zout. Vorm er 4 burgers mee en zet ze koel weg tot u ze gaat bakken.
    3. Maak de saus. Doe de blokjes rode biet en de gescheurde basilicum in een kom. Besprenkel met olie en balsamico en breng op smaak met peper en zout. Meng alles voorzichtig, dek af en zet koel weg tot het serveren.
    4. Verhit een geribbelde, gietijzeren pan of braadpan met antiaanbaklaag op een middelhoog vuur. Smeer de pan in met een beetje van de olijfolie, voeg de plakken ui toe en bak gedurende 6-8 minuten tot ze zacht en lichtjes gebruind zijn aan beide zijden. Haal ze uit de pan en houd ze warm.
    5. Doe opnieuw een beetje olijfolie in de pan. Snijd de focaccia's horizontaal door en rooster de gesneden kanten lichtjes in de pan. Haal de helften uit de pan en leg ze op een bord. Giet opnieuw een beetje olie in de pan, leg de burgers erin en bak ze 3-4 minuten op een middelhoog vuur. Keer ze voorzichtig met een spatel. Bak de andere kant nog 3-4 minuten. Voeg de uien toe en bak ze enkele minuten samen met de burgers om ze opnieuw op te warmen.
    6. Leg de onderste helft van de focaccia's met de geroosterde kant naar boven op borden. Leg er een burger op en schep hierop enkele plakken ui, rode biet en waterkers. Dek af met de bovenhelften van de focaccia's en serveer het gerecht onmiddellijk.

    Variaties en tips

    • Als u geen geschikte vleesmolen of keukenmachine hebt om vlees te malen, vraag dan aan de slager om het voor u te doen. U kunt het ook fijnsnijden met behulp van 2 grote messen, al zal het resultaat grover zijn. * • Frieten uit de oven zijn een gezond alternatief voor gefrituurde frietjes (vers of uit de diepvries). Verwarm de oven voor op 240°C/gasstand 9. Verhit een ovenschotel. Snijd 4 geschrapte aardappels (met schil) in stukken en doe ze in een plastic zak. Voeg 1-2 eetlepels zonnebloemolie of olijfolie en 1-2 theelepels gedroogde peterselie toe en breng op smaak. Schud met de zak, zodat alle aardappels goed zijn bedekt. Doe ze in de schotel en bak ze 45-50 minuten of tot ze knapperig zijn. Draai ze een- of tweemaal om. Serveer onmiddellijk.

    Pluspunten

    • Kant-en-klare hamburgers bevatten meestal circa 20% vet. Deze zelfgemaakte burgers bevatten slechts 11% vet, waarvan het grootste deel onverzadigde vetzuren zijn, die hartziekten zouden voorkomen. * • Er wordt in dit gerecht veel ui gebruikt, samen met sjalotjes en knoflook. Dat zijn allemaal leden van de Allium-familie die de bio-actieve stof allicine bevatten. Allicine kan het cholesterolgehalte in het bloed verlagen en stimuleert het immuunsysteem.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ B1, B6, B12, E, niacine, zink * ✓✓ B2, foliumzuur * ✓ A

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren