Rundvlees met sobanoedels

    Rundvlees met sobanoedels

    3keer bewaard
    25min


    1 persoon heeft dit gemaakt

    Reepjes smakelijk rundvlees en shiitakes worden op een bedje gemengde sla geserveerd, in combinatie met sobanoedels (boekweitnoedels) en een dressing van sojasaus, gember en sesamolie.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 1 knoflookteentje, fijngesneden
    • 4½ tl sojasaus
    • 1 tl arachideolie
    • 2 dikke stukken magere runderlende, circa 450 g in totaal, zonder vet
    • 2 tl verse gember, geraspt
    • 1 el fijne kristalsuiker
    • 3 el rijstazijn of ciderazijn
    • 2 el geroosterde sesamolie
    • 250 g sobanoedels (Japanse boekweitnoedels)
    • 200 g suikererwten (sugarsnaps)
    • 125 g shiitake paddenstoelen, zonder steeltjes
    • 200 g gemengde slablaadjes, zoals frisee, mizuna, jonge zuring, jonge spinazie en korianderblaadjes
    • een stuk daikonradijs van 7,5 cm, in reepjes gesneden
    • 5 lente-uitjes, in dunne schijfjes gesneden
    • 10 takjes vers basilicum, de blaadjes gescheurd

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 10min  ›  Klaar in:25min 

    1. Meng knoflook, 1 tl sojasaus en arachideolie. Wrijf het vlees geheel in met het mengsel en laat enkele minuten in de marinade liggen.
    2. Maak ondertussen de dressing met de resterende 3½ tl sojasaus, gember, suiker, azijn en sesamolie in een kleine kom. Meng goed.
    3. Kook de sobanoedels 5 minuten in een grote pan met kokend water, of volg de instructies op de verpakking. Voeg de suikererwten 2 minuten voor het einde van de kooktijd toe. Laat de noedels en erwten uitlekken.
    4. Verhit een geribbelde gietijzeren pan. Leg het vlees erin en bak het 2½ minuut op een hoog vuur. Draai het om en laat nog 1 minuut bakken. Leg de paddenstoelen met de hoed naar beneden in de pan. Laat nog 1½-2 minuten bakken. Het vlees zal binnenin nog een beetje rauw zijn, dus laat het eventueel langer bakken als u het doorbakken wilt. Haal het uit de pan en snijd het in reepjes.
    5. Doe de slablaadjes in een kom en voeg suikererwten, daikonradijs, lente-uitjes en basilicum toe. Roer door de dressing, voeg tweederde deel ervan toe aan de salade en meng. Voeg de rest van de dressing toe aan de noedels en meng.
    6. Schik de sla op een schotel of op 4 borden en schep er de sobanoedels, paddenstoelen en reepjes vlees op. Serveer onmiddellijk.

    Pluspunten

    • Rood vlees, zoals rundvlees, is voedzaam en eiwitrijk. Rundvlees is een heel goede bron van zink en een nuttige bron van ijzer. Het levert ook B-vitaminen en vitamine D. * • Shiitakes bevatten lentinan, een stof die het immuunsysteem zou versterken. De paddenstoelen zouden ook bescherming bieden tegen kanker, ten eerste omdat ze zouden voorkomen dat normale cellen veranderen in tumoren en ten tweede door de groei van tumoren tegen te gaan. * • Gember is een natuurlijk middel tegen reisziekte en ochtendmisselijkheid. Astronauten bij de NASA gebruiken gember tegen misselijkheid omdat gember, in tegenstelling tot andere middelen, niet slaapverwekkend is. Gember zou ook de spijsvertering helpen en het lichaam helpen vechten tegen verkoudheden.

    Variaties en tips

    • Als u geen daikonradijs vindt, gebruik dan rode radijsjes en snijd ze in schijfjes. Hun felle kleur past goed in deze salade. * • Als u geen sobanoedels vindt, gebruik dan andere Chinese of Aziatische noedels, zoals glas- of eiernoedels. * • Voor een Italiaanse salade van rundvlees en pasta wrijft u het vlees in met een mengsel van 1 fijngesneden knoflookteentje, ½ tl gemengde gedroogde Italiaanse kruiden en 1½ tl extra vergine olijfolie. Maak de dressing met 5 fijngesneden pruimtomaten, 1 fijngesneden knoflookteentje, 2 el rodewijnazijn, een handvol blaadjes vers basilicum, grofgesneden, 2 el tomatenpuree, 2 el extra vergine olijfolie en ½ tl fijne kristalsuiker. Vervang de sobanoedels door 250 g penne of andere pasta en kook de pasta 10-12 minuten tot de pasta al dente is, of volg de instructies op de verpakking (laat de suikererwten weg). Meng de sla met de helft van de dressing en schik de sla op een schotel of 4 borden. Strooi er 1 kleine courgette, in reepjes, en 1 rode paprika, in dunne schijfjes, omheen. Meng de hete pasta met de rest van de dressing en schep de pasta in het midden van de salade. Snijd het vlees in plakjes, verdeel ze over de pasta en schep er kort voor het serveren de rest van de dressing over.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ B1, B6, B12, C, niacine, koper, zink * ✓✓ B2, E, ijzer, selenium * ✓ foliumzuur

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren