Salade uit het Midden-Oosten

    Salade uit het Midden-Oosten

    2keer bewaard
    15min


    Maak dit als eerste!

    Dit is een variant op fattoush, de broodsalade uit het Midden-Oosten. De tonijn voegt extra smaak en eiwit toe. Het pitabrood moet beslist knapperig zijn, anders wordt het klef als het met de andere ingrediënten in aanraking komt. Serveer de salade zo snel mogelijk nadat hij is gemaakt.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 4 pitabroodjes à circa 50 g
    • 3 el olijfolie, extra vergine
    • sap van 1 citroen
    • 6 lente-uitjes, in plakjes gesneden
    • 350 g rijpe tomaten, fijngehakt
    • ½ komkommer, in blokjes gesneden
    • 1 blikje tonijn, naturel, circa 200 g, uitgelekt en in stukjes verdeeld
    • 2 el grofgehakte verse gladde peterselie
    • 1 el grofgehakte verse koriander
    • 1 el grofgehakte verse munt
    • zout en peper

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Klaar in:15min 

    1. Verwarm de grill voor op de hoogste stand. Warm de pitabroodjes een paar seconden op onder de grill tot ze opbollen, snijd ze dan voorzichtig door en vouw ze open als een boek. Verwarm ze aan beide kanten 2-3 minuten onder de grill totdat ze bruin en krokant zijn. Scheur de broodjes in grove stukken en houd ze apart.
    2. Klop de olijfolie en het citroensap in een grote kom en breng op smaak met peper en zout. Voeg lente-ui, tomaat, komkommer en tonijn toe en roer alles voorzichtig door.
    3. Voeg peterselie, koriander, munt en pitastukjes toe en meng alles snel. Serveer meteen.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ B12, C, E, selenium * ✓✓ niacine * ✓ A, B1, B6, foliumzuur, calcium, ijzer, kalium, koper, zink

    Variaties en tips

    • Maak een steviger salade door 1 blik adukiboontjes, ongeveer 400 g, uitgelekt en afgespoeld toe te voegen. * • Vermeng voor een mediterrane groentesalade in een grote kom 2 tl dijonmosterd, 1 tl fijne citroenrasp, 1 uitgeperst teentje knoflook, 2 tl rodewijnazijn, 2 el extra vergine olijfolie, 1 el fijngehakte verse oregano en zout en peper naar smaak. Snijd 250 g romatomaten in stukjes en voeg ze toe. Hak 2 middelgrote courgettes, 1 kleine venkelknol en 1 rode ui in grove stukjes en voeg dit toe. Roer alles door. Geef er geroosterd brood met sardientjes bij voor extra eiwitten en koolhydraten. Laat 1 blikje sardientjes in olijfolie van ongeveer 120 g uitlekken en prak dit met 2 el uitgelekte kappertjes niet al te fijn. Rooster 12 sneetjes ciabatta of stokbrood van circa 1 cm dikte aan beide kanten. Verdeel over één kant van de plakjes het sardientjesmengsel. Bestrooi ze met 2 el fijngeraspte parmezaankaas en gril ze in ongeveer 1 minuut goudbruin.

    Pluspunten

    • Tomaten zijn, net als veel andere groente- en fruitsoorten, een goede bron van de antioxidanten bètacaroteen en vitamine C. Ze bevatten ook lycopeen, een carotenoïde die werkzaam is als antioxidant en waarvan wordt aangenomen dat het een rol speelt bij het voorkomen van kanker. * • Door zowel de knol als het loof van lente-ui te gebruiken wordt het bètacaroteengehalte verhoogd, omdat deze uitermate belangrijke antioxidant zich in het groene deel van de lente-ui bevindt.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren