Bietensalade met rolmops en sinaasappel

    Bietensalade met rolmops en sinaasappel

    1keer bewaard
    15min


    Maak dit als eerste!

    Rolmopsen (gepekelde haringfilets, ingemaakt met ui, augurk en kruiden) zou u altijd in uw voorraadkast moeten hebben staan. In deze voedzame salade gaat de zilverachtige kleur van de haringen uitstekend samen met rode bieten, sinaasappel, radijsjes en sla. Serveer met roggebrood.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 2 potten rolmops, à circa 250 g, uitgelekt
    • 2 sinaasappels
    • 125 g gemengde sla, zoals frisée, radicchio, rucola en waterkers
    • 3 stengels bleekselderij, in fijne reepjes gesneden van circa 6 cm lang
    • 8 radijsjes
    • 200 g geschilde en gekookte rode bieten, in blokjes gesneden
    • Voor de dilledressing
    • 4 el mayonaise
    • 4 el magere yoghurt
    • 2 el fijngehakte, verse dille

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Klaar in:15min 

    1. Snijd de rolmopsen in de breedte door. Rol ze opnieuw op met ui en augurk ertussen. Houd enkele stukken ui en augurk opzij.
    2. Verwijder de schil en de witte kern van de sinaasappels met een scherp mes, snijd de vliezen los van het vruchtvlees en snijd het vruchtvlees in stukken.
    3. Doe de gemengde sla in een grote kom en meng met selderij, radijsjes en de opzij gehouden stukken ui en augurk van de rolmops. Voeg ook stukjes rode biet toe. Voeg dan de rolmops en stukjes sinaasappel toe.
    4. Meng alle ingrediënten voor de dressing in een kleine kom. Serveer de salade met de dressing apart, zodat iedereen zelf de dressing over de salade kan scheppen.

    Variaties en tips

    • Voor een salade die wat meer vult kunt u nog 450 g gekookte aardappels toevoegen. * • Voor een salade van gerookte forel, tomaat en appel, vervangt u de rolmops door 250 g gerookte forelfilet zonder vel, in stukjes gesneden. Vermeng de gemengde sla en radijsjes en met ½ komkommer, in dunne reepjes gesneden, 125 g kerstomaten, gehalveerd, en 2 appels, zonder klokhuis en in schijfjes gesneden. Laat selderij, rode biet en sinaasappels achterwege. In plaats van met dille brengt u de dressing op smaak met de geraspte schil van 1 citroen en 2-3 el fijngehakt, vers bieslook. * • In plaats van haring of forel kunt u ook gerookte makreel- of kipperfilet gebruiken, of tonijn uit blik. * • Vervang de dressing door een lichte vinaigrette die u maakt van 4 el extra vergine olijfolie, 1 el citroensap, ½ tl grove mosterd en 2 el fijngehakt vers bieslook. Breng op smaak met zout en peper.

    Pluspunten

    • Rode bieten zijn een goede bron van foliumzuur, dat vooral belangrijk is in de eerste maanden van een zwangerschap om het risico op een open ruggetje – spina bifida – te verkleinen. Ze bevatten ook veel kalium, dat de bloeddruk helpt stabiliseren na de opname van veel zout. * • Haring is een uitstekende bron van omega-3-vetzuren, die hartziekten en trombose helpen voorkomen.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ C * ✓✓ foliumzuur * ✓ B2, B6, calcium, kalium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren