Sinaasappel-notenkoekjes

    Sinaasappel-notenkoekjes

    7keer bewaard
    2uur30min


    Maak dit als eerste!

    Het deeg voor deze koekjes kan in een rol in de koelkast worden bewaard. Van de rol kunnen vervolgens plakjes worden afgesneden die met een pecannoot erop snel in de oven worden gebakken.

    Ingrediënten
    Porties: 8 

    • 55 g volkorenmeel, plus wat om te kneden
    • 55 g zelfrijzend bakmeel
    • 85 g lichtbruine basterdsuiker
    • 55 g rijstmeel
    • 30 g pecannoten, fijngehakt
    • geraspte schil van 1 sinaasappel
    • 4 el zonnebloemolie
    • 1 groot ei
    • 24 pecannoothelften om te garneren

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 2uur20min  ›  Bereiding: 10min  ›  Klaar in:2uur30min 

    1. Roer volkorenmeel, zelfrijzend bakmeel, suiker, gemalen rijst, fijngehakte noten en sinaasappelrasp in een kom goed door elkaar.
    2. Klop de olie in een kommetje los met het ei. Voeg dit toe aan de droge ingrediënten en maak er met een vork een deeg van.
    3. Kneed alles op een met meel bestoven werkvlak tot een soepel deeg en maak er een rol van 30 cm lengte van. Leg deze in plasticfolie verpakt 2 uur in de koelkast. (Het deeg kan 2-3 dagen in de koelkast worden bewaard voordat er koekjes van worden gebakken.)
    4. Verwarm de oven voor op 180°C/gasstand 4. Verwijder de plasticfolie en maak de rol zonodig nog wat gladder en gelijkmatiger.
    5. Snijd de rol met een scherp mes in 24 plakjes. Leg de plakjes, met wat tussenruimte, op 2 grote, met bakpapier beklede bakplaten. Leg op elk plakje een halve pecannoot en druk deze iets aan.
    6. Bak de koekjes in circa 10 minuten licht goudbruin; ze moeten stevig aanvoelen. Laat ze op een rooster afkoelen. Ze zijn in een luchtdichte trommel 5 dagen houdbaar.

    Bevat per koekje

    ✓✓ E * ✓ koper

    Variaties en tips

    • Vervang de zonnebloemolie door 50 g gesmolten boter. * • Gebruik fijngehakte hazelnoten in plaats van pecannoten en hele hazelnoten voor de garnering. * • Meng voor amandelkoekjes 55 g instantpolenta met 85 g poedersuiker en 115 g zelfrijzend bakmeel. Voeg 50 g boter toe en meng zolang totdat het mengsel op broodkruim lijkt. Klop 1 groot ei los met ½ el amandelextract, voeg dit toe aan het kruimige mengsel en kneed er een soepel deeg van. Maak er een rol van en koel deze zoals hiervoor is omschreven. Strooi voor het bakken 30 g amandelschaafsel over de koekjes.

    Pluspunten

    • Net als andere noten bevatten pecannoten veel vet: zo'n 70 g per 100 g, maar dit is voornamelijk meervoudig onverzadigd vet. Pecannoten leveren ook flink wat vitamine E. * • Zonnebloemolie is een veelgebruikte plantaardige olie. De smaak is mild en de olie kan daarom bij het bakken van koekjes en dergelijke verzadigd vet zoals boter vervangen. Zonnebloemolie is een uitstekende bron van vitamine E, een krachtige antioxidant. Meervoudig onverzadigd vet wordt snel ranzig, maar de vitamine E in zonnebloemolie voorkomt dit.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren